DroomSap voor betere slaap: is het legaal en gezond?

Img 8453

DroomSap is een slaapmiddel dat veel gekocht wordt door mensen met slaapproblemen om de kwaliteit van slaap te kunnen verbeteren. Hier zit  doxylamine en alcohol in. Mag dat verkocht worden? Radar vraagt het de woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Kwart Nederlanders slaapt slecht

Hoewel veel mensen voor hun slaapproblemen naar de huisarts gaan, gebruiken anderen producten die je zelf zonder recept kan aanschaffen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistieken (CBS) blijkt dat één op de vier Nederlanders van twaalf jaar en ouder last heeft van slaapproblemen. Een van de populaire slaapmiddelen die je zelf op internet kan kopen is DroomSap.  

Wat is DroomSap?

DroomSap wordt verkocht door Dromenwinkel, een webwinkel gevestigd in Tsjechië. Op internet zijn veel goede en slechte recensies over het product te vinden. Wat snel opvalt is dat dit middel onder andere drie procent alcohol en doxylamine bevat. Doxylamine is een antihistaminicum, oorspronkelijk ontwikkeld als middel bij allergieën. Zou het gebruik van dit middel schadelijk zijn?

Is DromenSap legaal?

Aangezien er alcohol in DroomSap zit, is het niet zo gezond als wordt beweerd. Maar is het product ook illegaal aangezien doxylamine niet is toegestaan in Nederland? 

Lex Benden, woordvoerder van de NVWA zegt het volgende over DroomSap: ‘’De NVWA beschouwt doxylamine als novel food. Een novel food is een nieuw voedingsmiddel en mag alleen op de markt worden gebracht na een veiligheidsbeoordeling en als de Europese Commissie markttoelating heeft verleend. Dit is voor doxylamine (nog) niet gebeurd.”

Mogen producten met doxylamine in Nederland verkocht worden? ‘’Doxylamine (en dus droomsap) mogen niet worden verkocht in Nederland. Dromenwinkel is overigens gevestigd in Tsjechië. Wij hebben daarom een melding gedaan bij de Tsjechische autoriteiten’’, aldus Benden.

De bijwerkingen van doxylamine

Doxylamine is niet alleen niet toegestaan in Nederland, het kan ook allerlei bijwerkingen hebben. Denk aan duizeligheid, sufheid, droge ogen en mond, en verwijde pupillen. De combinatie van alcohol en doxylamine kan schadelijk zijn en voor mentale verwardheid zorgen.