background branding

Drugsgebruik in verkeer gecontroleerd met speekseltest

politie-zet-speekseltest-in-030717.jpg

De politie heeft voortaan de beschikking over een nieuw wapen tegen drugsgebruik in het verkeer: de speekseltest. De politie mag de ’Drugs Check 3000’ gebruiken bij controles, meldt De Telegraaf.

Met de test weet de politie binnen vijf minuten of de bestuurder iets heeft gebruikt. Het monster wordt afgenomen door met een soort wattenstaafje wat wangslijmvlies af te nemen.

Geen speciale fuiken

'Maar we gaan geen speciale fuiken opzetten om te controleren op drugsgebruik in het verkeer, zoals we wel bij alcoholcontroles doen', zegt landelijk projectleider verkeer Egbert-Jan van Hasselt van de politie. Het is eerder een extra middel dat de politie kan gebruiken om middelengebruik op te sporen, vertelt hij.

Eerst verdenking drugsgebruik

Een agent zal eerst een verdenking moeten hebben van drugsgebruik alvorens hij de test uit zijn handschoenenvakje tevoorschijn haalt, legt Van Hasselt uit. 'Wat voor een oogopslag heeft iemand? Zijn z’n pupillen vergroot? Maalt hij met zijn kaken? Dat zijn allemaal kenmerken waaraan je kunt zien of iemand onder invloed is.'Volgens de Europese Unie moeten alcohol en drugs in het verkeer harder worden aangepakt om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Bron: ANP MediaWatch