Dubbel slachtoffer van letselschade

Vermogensbelasting betalen terwijl je eigenlijk geen vermogen hebt: dat klinkt gek, maar het gebeurt wel. Letselschade-slachtoffers, die na een ongeval een uitkering ontvangen, worden opnieuw slachtoffer. Dit keer van de Belastingdienst.

Jeanette Migo valt op haar werk over een hekje dat iemand in een doorgang heeft neergezet. In eerste instantie lijkt de schade mee te vallen, maar helaas blijkt het ongeval toch ernstiger dan gedacht. Ze krijgt door de val dystrofie aan haar beide knieën en raakt volledig arbeidsongeschikt. Om dit te compenseren krijgt ze een letselschade-uitkering, die is bedoeld voor de rest van haar leven.

Vermogensbelasting over je letselschade-uitkering

Maar dan klopt de Belastingdienst aan. Jeanette heeft nu vermogen, dus moet ze hierover belasting betalen. Elk jaar weer. Het geldbedrag slinkt, terwijl Jeanette  dit heel goed kan gebruiken om in haar kosten te voorzien: door het ongeval kan ze weinig zelf nog doen en moet ze overal hulp voor inkopen.

Zij is niet de enige die hier tegenaan loopt. Letselschadeslachtoffers raken door de uitkering hun recht op zorgtoeslag en / of huurtoeslag kwijt. Of ze krijgen te maken met forse huurverhogingen.

Verder geldt sinds 1 januari 2013 voor ziektekostenregelingen zoals de AWBZ en de WMO een vermogensinkomensbijtelling, zodat slachtoffers ook een hoge eigen bijdrage voor bijvoorbeeld thuiszorg moeten betalen.

Bijzonder vermogen

Het Verbond van Verzekeraars, de Vereniging van Letselschade Advocaten en Slachtofferhulp Nederland willen graag dat dit probleem opgelost wordt en doen een oproep om dergelijke uitkeringen onder zogenaamde bijzonder vermogen te laten vallen.

Dit gebeurde bijvoorbeeld al met de uitkeringen van de slachtoffers van de Volendambrand en de uitkeringen van asbestslachtoffers. Volgens de Vereniging van Letselschadeadvocaten is het onbegrijpelijk dat dit nog niet voor andere slachtoffers is geregeld.

In de studio reageert Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP.

Handige rekenhulp

Radar liet in een voorbeeldscenario uitrekenen hoeveel je van je letselschade-uitkering kwijtraakt aan de Belastingdienst. Bereken wat je zélf kwijt bent aan de fiscus met een handige rekenhulp.Open de rekenhulp

Laatste reacties

23
  • Door Radar

Letselschadeslachtoffers die na een ernstig ongeval een uitkering krijgen voor de rest van hun leven, raken opnieuw gedupeerd. Dit keer door de belastingdienst: die ziet hun uitkering namelijk als vermogen, met alle gevolgen van dien. Maandag 10 april 2017 om 20:30 uur, bij AVROTROS op NPO 1

  • Door john18

Ik zie eigenlijk het probleem niet. Het probleem ligt bij de verzekeraar die belastingvrijstelling moet geven. Daarin staat duidelijk dat het onder vermogen valt. Om de schuld bij de belastingdienst te leggen is naar mijn mening absurd. Iedereen moet het betalen. Als er een uitzondering is zoals letselschade zou je dat bij de verzekeraar moeten leggen die het uitgekeerd/afgekocht heeft. De belastinggarantie moet gewoon ook vermogensbelasting omvatten en niet uitsluiten. Je moet ook beseffen dat je wel degelijk rendement haalt. Dat ligt aan je eigen! Je moet geen nieuwe auto en dergelijke kopen. Ik vind dat het verplicht moet worden dat er min 50% van de afkoping in je huis {hypotheek aflossing boete vrij} moet steken bij huis bezitters. Daar haal je dus rendement uit en je hoeft er geen belasting over te betalen! Mensen die een hoog letselschade uitkering krijgen moeten een gratis financieel adviseur {niet voor beleggen e.d.} van de wederpartij krijgen die de toekomst samen gaat bekijken zoals pensioen, hypotheek en kosten zoals medisch enz. Tevens dat ze ook kunnen inzien dat b.v. pensioenvrijstelling kan worden aangevraagd en eventuele subsidies enz. Zodat de slachtoffer ook na afkoping de eerste jaar geholpen kan worden om alles naar de regelgeving goed te krijgen i.p.v. in het diepe worden gegooid en klaar ermee. Kijk maar of je het red en alles krijgt waar je recht op hebt. Wij de verzekeraar betalen zo min mogelijk en na afkoping zoek het maar uit! Dit is mijn mening.

  • Door Repel-steel

John, De belastinggarantie die wordt afgegeven is er voor bedoeld om verweer te voeren als de belastingdienst inkomstenbelasting wil gaan heffen over de uitkering. Verzekeraars vergoeden als iemand arbeidsongeschikt wordt geen inkomstenderving maar verlies aan verdienvermogen (dit is al netto). Als de uit te keren som geld fors is en in box 3 komt, vergoed de verzekeraar een fiscale component. Bij een regeling wordt er ook gekeken naar pensioenschade etc. Maar daar gaat het niet over. In de trouw van 17 november 2016 heeft een artikel gestaan dat andere groepen slachtoffers - des-slachtoffers, asbestslachtoffers en overlevenden van de Volendambrand - hebben van de politiek wel een uitzonderingspositie gekregen inzake de belasting van letselschade. Hier de >> Link<< naar een artikel in trouw van 17 november 2016 Er zijn inmiddels ook kamervragen gesteld hierover.> link<<