Terugbetaling huurtoeslag
Stel, je hebt brandschade in je woning en tegen het eind van het jaar keert je verzekering geld uit. Op 1 januari staat dit bedrag, dat bedoeld is voor een nieuwe inboedel, nog op je rekening. De Belastingdienst ziet dit als vermogen. Wat als dat 'vermogen' zo hoog is, dat je geen recht meer hebt op huurtoeslag, en je dit zelfs moet terugbetalen?
In september 2014 hebben Joep en Moniek een hevige brand in de kelder van hun woning. De schade is enorm en het huis wordt onbewoonbaar verklaard.
Vervelende post
Tot eind december 2014 wonen ze op verschillende adressen tot ze weer in hun huis kunnen. Rond deze tijd keert hun inboedelverzekering ruim €22.000 uit. 'Fijn', denken Joep en Moniek, 'nu hebben we eindelijk alles weer op orde en kunnen we opnieuw beginnen.'
Maar twee jaar na de brand ontvangen ze ineens vervelende post. Omdat het bedrag in december 2014 is uitgekeerd, stond het op 1 januari 2015 nog op de bankrekening. En 1 januari is nou net de peildatum voor de Belastingdienst om iemands vermogen vast te stellen.
Het vermogen van Joep en Moniek is hierdoor te hoog om recht te hebben op huurtoeslag. Sterker nog: ze moeten de gehele over 2015 ontvangen huurtoeslag terugbetalen - een bedrag van €3.500.
Inmiddels hebben ze het geld terugbetaald, maar ze hadden het veel liever willen besteden aan andere dingen, zoals aan hun pasgeboren zoontje Nim.
'Het voelt oneerlijk aan'
Belastingadviseur Cor Overduin heeft ook naar het verhaal gekeken. Hij zegt: 'Als ik naar de wet kijk dan is het terecht, want de Belastingdienst zegt: het maakt niet uit hoe je aan banksaldo komt, op de peildatum telt het altijd mee. Maar het voelt onredelijk aan in dit verhaal. Want ik heb wel een hoog banksaldo, maar dat heb ik nodig om weer een vervangende inboedel te kopen, dus ik ben helemaal niet zo rijk.'
Ronald van Raak, Kamerlid voor de SP, geeft aan dit te gaan bespreken met de staatssecretaris van financiën. Als dat niks oplevert komt SP zelf met een voorstel, aldus Van Raak.
Hardheidsclausule
Ook Ed Groot van de Partij van de Arbeid heeft gereageerd. Hij zegt: 'Wij zien regelmatig problemen doordat de Belastingdienst alleen kijkt naar het vermogen op 1 januari voor box 3. Wie aan het einde van het jaar tijdelijk veel geld op zijn rekening krijgt is daardoor de klos. Mensen die een uitkering krijgen vanwege schade of een ongeval verliezen daardoor recht op toeslagen. Ook mensen die net hun woning hebben verkocht, maar nog geen nieuwe hebben gekocht, gaan opeens flink betalen in box 3.
De PvdA vindt dat er voor deze gevallen een hardheidsclausule moet komen. 'Ook de verzekeraars en financiële instellingen hebben een verantwoordelijkheid. In het geval van de uitkering voor de inboedelverzekering hadden problemen kunnen worden voorkomen als de verzekeraar op 2 januari had uitgekeerd in plaats van eind december.'
In de tussentijd is het dus belangrijk dat je er goed op let wanneer je een verzekering laat uitkeren, want de peildatum voor je vermogen is 1 januari.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
22Na een hevige brand keert je inboedelverzekering aan het eind van het jaar uit. Op 1 januari staat dit bedrag, dat bedoeld is voor een nieuwe inboedel, nog op je rekening. De Belastingdienst merkt dit bedrag dan aan als vermogen. En wat als dat 'vermogen' zo hoog is, dat je geen recht meer hebt op huurtoeslag, en je dit zelfs moet terugbetalen? Volgens de letter van de wet is dit terecht - maar is het ook rechtvaardig? Maandag 13 maart 2017 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
Ik vraag me af hoeveel mensen die huurtoeslag ontvangen, dusdanig veel waarde aan inboedel hebben dat er in dit geval zo'n hoog bedrag wordt uigekeerd. Het zal in theorie best kunnen, maar ik vind het ver gezocht. Meeste mensen die huurtoeslag krijgen hebben echt geen 24000 euro aan vermogen.
Meeste mensen die huurtoeslag krijgen hebben echt geen 24000 euro aan vermogen. Nou , denk dat als je de dingen bij elkaar optelt, dat je een aardig eindje komt. Denk aan witgoed en tv , pc , meubels.