Je verzameling verzekeren: hoe doe je dat en wanneer is het zinvol?

Van stripboeken tot postzegels en van grammofoonplaten tot modeltreinen: wij Nederlanders verzamelen wat af. Ben jij zelf ook een verzamelaar en is je collectie veel geld waard? Dat kan het interessant zijn om deze extra te verzekeren.
Naast een emotionele waarde vertegenwoordigt een verzameling soms ook een financiële waarde. Als die laatste zeer hoog is en je collectie wordt gestolen of raakt beschadigd, dan bestaat de kans dat je inboedelverzekering deze niet volledig vergoedt.
Wil je jezelf tegen dit risico indekken, dan kun je een extra verzekering afsluiten. Maar wanneer is dat zinvol en wat komt erbij kijken? We zetten een aantal vragen en antwoorden over het verzekeren van collecties op een rij.
Wat is je inboedel?
Een ander woord voor inboedel is huisraad. Hieronder vallen alle roerende zaken die tot de huishouding behoren, maar die niet aan het huis vastzitten. Met andere woorden: het zijn alle spullen in je huis die je kunt verhuizen of verwijderen (zonder je huis te beschadigen).
Hieronder valt dus ook je verzameling. Maar let op: bij een verzameling die veel geld waard is, is het niet vanzelfsprekend dat die ook volledig gedekt wordt door je inboedelverzekering.
Wat dekt je inboedelverzekering wél?
Een inboedelverzekering dekt de schade aan de huisraad in je woning door bijvoorbeeld brand, storm, inbraak, lekkage en blikseminslag. Check de voorwaarden van je verzekering om te zien of bepaalde soorten schade in jouw geval worden vergoed. In het algemeen geldt: hoe uitgebreider je inboedelverzekering, des te meer soorten schade er worden vergoed.
Bij sommige zeer uitgebreide varianten ben je bijvoorbeeld ook verzekerd tegen het omvallen van een vitrinekast waar je verzameling staat uitgestald, of het van de muur vallen en beschadigd raken van een schilderij.
Aan je inboedelverzekering zijn maximumbedragen verbonden.
Wat dekt je inboedelverzekering niet?
Schade die je zelf met opzet hebt veroorzaakt wordt niet vergoed, en ook schade door een catastrofe (bijvoorbeeld een overstroming) valt niet onder je inboedelverzekering.
Je bent niet verzekerd bij schade door catastrofes, bijvoorbeeld een overstroming.
Is een inboedelverzekering verplicht?
Nee, maar het is wel verstandig.
Wanneer valt je verzameling nog onder je inboedelverzekering?
Ook je verzameling is verzekerd tot een bepaald maximumbedrag. Deze drempelwaarde kan per verzekeraar verschillen en ligt vaak tussen de 12.000 en 15.000 euro.
Wanneer heeft het zin om je verzameling te verzekeren?
Voor collecties met een geldwaarde die (ver) boven dat maximale bedrag uitkomt, kan het interessant zijn om een speciale verzamelingverzekering af te sluiten.
Hoe sluit je zo'n extra verzekering af?
Je kan dat doen door het bedrag op te geven waarvoor je je verzameling wilt verzekeren. Je moet dat wel kunnen staven met een taxatierapport. Een dergelijk rapport kun je niet zelf maken; dat mag alleen een erkend taxateur. Dat is iemand die zich heeft gespecialiseerd in het vaststellen van de waarde van dingen, en als zodanig is aangesloten bij bijvoorbeeld een stichting als het Verenigd Register van Taxateurs.
Via dit register kan een taxateur ingeschreven worden die voldoet aan een aantal kwaliteitseisen. Een van de sectoren waarvoor een taxateur ingeschreven kan zijn, is de sector Kunst, Antiek en Kostbaarheden.
Voor het vinden van zo'n taxateur kun je aankloppen bij een expertisebureau of een vereniging van verzamelaars.
Een taxateur werkt doorgaans tegen een vaste prijs of een percentage of promillage van de getaxeerde waarde. De kosten van een taxatie bedragen al gauw enkele honderden euro's. Een taxatierapport is drie tot zes jaar geldig.
Bron: Independer