'Duidelijkheid voor 10.000 kwetsbare mensen'

Een groep van 10.000 mensen die eigenlijk 24 uur per dag zorg nodig heeft, kan in 2015 onder de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) vallen.

Dit heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag op aandringen van de Tweede Kamer besloten. De Kamer wilde duidelijkheid voor deze groep met onder meer gehandicapten om te voorkomen dat die door alle veranderingen het spoor bijster zouden raken.

'Mensen centraal, niet systemen'


'Mensen centraal, niet systemen'

Ook Van Rijn geeft aan dat hij niet wil dat de veranderingen deze kwetsbare mensen onnodig belasten. 'In de zorg staan mensen centraal, niet de systemen. We zijn bezig met een grote hervorming van de zorg, maar ik wil dat mensen die nu al zware zorg krijgen daar zo min mogelijk van merken', aldus Van Rijn.

De bewindsman besliste eerder al dat ook een groep van 4000 meervoudig gehandicapte kinderen en jongvolwassenen onder de Wlz kan vallen. De Wet langdurige zorg vervangt in 2015 de volksverzekering AWBZ en is bedoeld om de zorg voor kwetsbare mensen te regelen.'Heel goed nieuws'

Ieder(in), het netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, zei dinsdag in een reactie tevreden te zijn met de maatregel van Van Rijn. 'Dit is heel goed nieuws', aldus het netwerk. 'Hiermee komt een einde aan een periode van grote onzekerheid voor de betrokkenen.'

Bron: ANP