background branding

Duits vuurwerk weer populair bij Nederlanders nu verkoop is gestart

Vuurwerk-ANP-403743926.jpg

De Nederlandse belangstelling voor Duits vuurwerk lijkt dit jaar weer groot te zijn. Misschien zelfs nog wel groter dan voor de coronacrisis, denkt VuurwerkDuitsland, een bedrijf met verschillende vestigingen vlak over de Nederlandse grens. Ook Heron Fireworks in Emmerich constateert dat er opvallend veel vuurwerkpakketten vooraf vanuit Nederland zijn besteld. 

Net als in Nederland kan vuurwerk in Duitsland vanaf donderdag afgehaald of gekocht worden. Voor het eerst sinds drie jaar kan er weer vuurwerk worden verkocht. De afgelopen twee jaarwisselingen gold een verbod vanwege de coronapandemie. De verkoop duurt drie dagen. Sinds half november waren de webwinkels al geopend waar vuurwerk besteld kon worden.

Feuerwerk-allee

Duits vuurwerk is over het algemeen wat goedkoper en volgens de kenners mooier dan vuurwerk in Nederland. In Duitsland zijn bovendien alle soorten vuurwerk nog gewoon te koop, van scherts- en fopvuurwerk zoals knalerwten tot peperdure, grote vuurpijlen en zware knallers. In Nederland moet een vuurwerkverkoper aan strenge regels voldoen, maar in Duitsland mag vuurwerk overal verkocht worden, bijvoorbeeld in supermarkten. De weg van de grens bij Nijmegen naar een winkelcentrum met veel supermarkten in het Duitse Kranenburg heet om die reden tijdens de laatste dagen van het jaar ook wel de Feuerwerk-Allee en is een aaneenschakeling van verkooppunten.

Regels Nederland

In Nederland geldt voor het kopen en afhalen van vuurwerk, in de categorie F2, dat op 29, 30 en 31 december, een minimumleeftijd van zestien jaar. Huishoudens mogen niet meer dan 25 kilo hebben. Het gaat alleen om siervuurwerk omdat sinds 2020 een verbod geldt op knalvuurwerk. Verkopers zijn verplicht om klanten gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten mee te geven bij hun bestelling.

Marechaussee en politie aanwezig

Wie in Duitsland vuurwerk koopt, mag maximaal 25 kilo meenemen over de grens. Bij de meeste verkooppunten moet een koper minstens 18 jaar zijn, maar bij sommige supermarkten kunnen 16-jarigen al terecht. Vuurwerkbestellingen thuis laten bezorgen is verboden. Het knalwerk uit Duitsland moet bovendien zijn voorzien van een Nederlandse handleiding. Van donderdag tot en met zaterdag rijden marechaussee en politie wat vaker door de grensregio om een oogje in het zeil te houden. Vaak zijn ook verkeersregelaars nodig om de kilometerslange files van de grens naar Duitse vuurwerkwinkels en terug in goede banen te leiden.

Boete van minimaal 100 euro

Alle vuurwerkkopers controleren is volgens een politiewoordvoerder onmogelijk. ‘Maar wie met een grote aanhanger vol de grens oversteekt loopt echt wel een kans dat hij aan de kant wordt gezet. Dat kan een boete van minimaal 100 euro en een aantekening op het strafblad opleveren.’

Bron: ANP