background branding

Dure kankermedicijnen blijven vergoed

kankermedicijnen0609.jpg

Een medicijn tegen uitgezaaide borstkanker en een tegen long- en lymfeklierkanker blijven vergoed. Het kabinet heeft een lagere prijs voor pertuzumab en pembrolizumab bedongen.

Het Zorginstituut, dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid adviseert over het basispakket, vond beide middelen te duur om standaard te vergoeden. Dat terwijl ze wel goed werken. Pertuzumab verlengt het leven van de helft van de behandelde patiënten met minstens vijftien maanden. Een kleine duizend patiënten per jaar kunnen baat hebben bij het middel. Sommige patiënten met longkanker leven met pembrolizumab minstens zeven maanden langer.

Verlaging van de prijzen

Een behandeling met pertuzumab kostte ruim 78.000 euro en een met pembroluzimab niet veel minder. Maar de fabrikant van het eerste middel verlaagt de prijs nu met 17,5 procent en er zijn bovendien geheime aanvullende afspraken gemaakt, meldt het ministerie. Ook de maker van pembroluzimab rekent inmiddels een lager tarief en heeft toegezegd de prijs verder te verlagen als Nederland meer afneemt.

Uitzending Zorg.nu: Wat is een mensenleven waard?

Wat als iemands leven er niet van afhangt, maar de kwaliteit van leven door een behandeling wel hoger wordt. Mag geld dan een rol spelen in de keuze om iemand wel of niet te behandelen? Zorg.nu besteedde in een uitzending aandacht aan de vraag 'Wat is een mensenleven waard?'. Bekijk hier de uitzending terug.

Bron: ANP