background branding

'DNA-injectie kan overlevingskansen huidkankerpatiënten vergroten'

kanker-medicijn-021017.jpg

Een simpele injectie met DNA die lijkt op dat van bacteriën, kan de overlevingskansen van een groep huidkankerpatiënten aanzienlijk vergroten. Dat meldt het AD maandag.

De eerste, veelbelovende resultaten komen uit een onderzoek van het Amsterdamse VU medisch centrum onder 52 huidkankerpatiënten, die ruim tien jaar geleden met een verdachte moedervlek naar de huisarts gingen. Bij allen werd een melanoom - agressieve huidkanker - in een vroeg stadium ontdekt. Dertig patiënten kregen de stof CpG-B ingespoten, die moest voorkomen dat de kanker zou terugkeren en uitzaaien. Twee van hen kregen jaren later alsnog uitzaaiingen en overleden aan de ziekte (7 procent). Bij de groep die geen spuit kreeg, zaaide de kanker in 40 procent van de gevallen uit. Zes mensen overleden; drie werden opnieuw geopereerd.

'Simpel spuitje kan ellende voorkomen'

'De verschillen zijn nogal overweldigend. Het lijkt erop dat een simpel spuitje veel ellende kan voorkomen. Maar let op: voor het op de markt komt, zullen we een vervolgstudie met een groter aantal patiënten moeten doen', zegt onderzoeker en medisch bioloog Tanja de Gruijl.

Bron: ANP MediaWatch / AD