Gezondheidsraad: 'Geef pasgeboren baby vitamine K-injectie'

vitaminek11042017.jpg

Ook de Gezondheidsraad adviseert nu om baby's die borstvoeding gaan krijgen een injectie vitamine K direct na de geboorte te geven.

Pasgeborenen hebben die vitamine nodig om bloed te laten stollen. Een tekort kan bloedingen veroorzaken. Dat kan leiden tot levenslange invaliditeit, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan demissionair minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

De raad adviseerde eerder om baby's die borstvoeding krijgen dagelijks 150 microgram vitamine K-druppels te geven, gedurende 12 weken. Het advies is dus nu om direct een hogere gedoseerde injectie na de geboorte te geven.

Leveraandoening en hersenbloeding

In andere landen is het al langer gebruikelijk om na de geboorte zo'n vitamineshot te geven. Kinderen met de zeldzame leveraandoening galgangatresie hebben daar veel minder vaak hersenbloedingen dan Nederlandse baby's met die aandoening.

Henkjan Verkade, hoogleraar kindergeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, concludeerde een jaar geleden al dat het advies van de Gezondheidsraad ontoereikend was.

Bron: ANP / Voedingscentrum