Dure laadpalen in het buitenland: zo voorkom je hoge kosten
Wie met de elektrische auto op vakantie gaat, doet er goed aan vooraf de kosten voor het laden te checken. Het opladen van een elektrische auto bij een laadpaal is in het buitenland namelijk vaak veel duurder dan in Nederland. De verschillen zijn groot, zo kun je bijna vijfhonderd euro kwijt zijn om slechts honderd kilometer te laden. Hoe voorkom je dit?
Rekening van honderden euro's
De ANWB meldt aan de hand van nieuwe cijfers van ANWB Laadpas dat een groot aantal klanten te maken kreeg met hoge rekeningen van honderd euro of meer per laadsessie. Dit kan komen door een tijdtarief dat sommige laadpalen per minuut rekenen. Je betaalt dan per minuut een bedrag bovenop de prijs voor het aantal kWh.
Waar staan deze palen?
ANWB meldt dat het vooral laadpalen betreft in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. De stroomprijs is niet zozeer veel hoger dan de prijs in Nederland, het is het tijdtarief waar de aanbieders flink aan lijken te verdienen.
“Veel van de opvallend dure laadpalen staan in de buurt van campings en hotels en lijken dus vooral bedoeld om te verdienen aan onwetende toeriste”, aldus ANWB. De kosten lopen zoals eerder vernoemd hoog op, zo hoog dat zelfs de overnachting in het hotel uiteindelijk goedkoper uitvalt dan de laadsessie van je auto bij een van de laadpalen van het hotel
Hoe voorkom je een hoge rekening?
Bovenstaande constructies heten ook wel blokkeer tarieven en zijn in het leven geroepen om laadpaalkleven te voorkomen. Je betaalt dan bovenop de prijs voor het aantal kWh een prijs per minuut. In Nederland zijn deze tarieven niet zo gebruikelijk. De ANWB raadt aan de prijsopbouw op de laadpaal te controleren. “Dit kan in bijna alle gevallen via de app van de laadpasaanbieder”, schrijft de ANWB.
Wat als je de prijs niet kunt zien?
Het is volgens de ANWB in Nederland verplicht voor aanbieders van de laadpalen om het laadtarief te tonen. Kun je dit niet vinden in de app? Dan kun je vaak op de website het tarief terugvinden. Het is verstandig eerst het tarief op te zoeken alvorens je je auto aan de laadpaal zet.
Daarnaast raadt de ANWB aan je auto te verplaatsen zodra deze vol is.