Dure wandelschoenen vallen haast ongedragen uit elkaar | Radar Checkt!

Door corona zijn we meer gaan wandelen en vlogen populaire wandelschoenen van merken als LOWA en Meindl de winkels uit. Met zo’n wandelschoen van 200 à 300 euro hoop je jaren vooruit te kunnen. Maar wat je bij deze aankoop niet wordt verteld, is dat je er wél regelmatig op moet lopen. Anders kan het zo zijn dat je zool binnen enkele jaren volledig verpulverd.

Een stevige wandeling door de bossen of de bergen vraagt om een comfortabele, betrouwbare schoen. Toch heeft Radar veel klachten binnengekregen over schoenzolen van wandelschoenen die loslaten. Dit viel ook schoenmaker Paul Harmsen op. 'Ik kreeg veel rare problemen over schoenen te horen deze zomer, namelijk uit elkaar vallende schoenen. De eigenares van een schoen die ik hier in de zaak heb liggen, was aan het wandelen in de Ardennen en toen viel haar schoen volledig uit elkaar.'

'Het is een probleem dat ik twee of drie keer per week hoor. Het is niet de bovenlaag van de schoen, maar het is de verende tussenlaag die loslaat. Naast dat het zonde is van je schoen die een paar jaar oud is, is het ook gevaarlijk.' Volgens Harmsen zie je vantevoren niet dat het zover is, maar tijdens het wandelen valt het uit elkaar. 'Het is denk ik een soort weekmiddel wat ze ertussen doen', verwacht Harmsen. 

Maar wat is dat weekmiddel?

De dempende tussenzool van de meeste wandelschoenen is gemaakt van polyurethaan, dit zorgt voor een goede demping in de schoen. Een eigenschap waar de schoenmerken graag mee pronken, maar de keerzijde is vaak niet bekend bij de consument. Het zogenoemde PU-materiaal heeft namelijk een beperkte levensduur door een chemisch verouderingsproces dat hydrolyse heet. Dit zorgt ervoor dat zolen van schoenen loslaten of volledig verpulveren. Op het moment dat er weinig op wordt gelopen of er vocht insijpelt verbrokkelt de zool.

Volgens zoolexpert van Runnerslab Eddy D’Hondt is er naast polyurethaan nog een ander materiaal wat gebruikt wordt voor zolen van wandelschoenen, namelijk Ethyleen-Vinyl Acetaat (EVA). Dit materiaal is duurzamer en gaat dus langer mee. Toch geven meer wandelschoenmerken de voorkeur aan het gebruik van polyurethaan, omdat het meer comfort geeft dan de EVA-zool. Fijn zo’n demping, maar dan moet je wel weten dat je er regelmatig op moet lopen en daar zijn maar weinig consumenten van op de hoogte. 

Undercover in de winkels

Door de vele verbaasde klachten die wij binnenkregen over de verpulverde wandelschoenen namen wij de proef op de som in de winkel. We kwamen erachter dat de consument helemaal niet op de hoogte wordt gebracht over het verouderingsproces en het advies dat je regelmatig de schoenen moet gebruiken. Volgens de verkopers zouden de schoenen wel tien jaar mee moeten gaan, terwijl schoenmakers en de klachten die wij binnenkrijgen gaan over schoenen van drie jaar oud.

Hoe houd je je wandelschoen dan zo lang mogelijk goed?

Leg je schoenen niet lang in de kast. Als je een wandelschoen met polyurethaan eenmalig gebruikt en deze vervolgens in de kast zet, is het verpulveringsproces al van start gegaan. Dit verouderingsproces wordt dus versneld als je de schoen weinig gebruikt. Trek de schoenen dus meerdere keren per jaar aan. Je kunt ook een wandelschoen kopen met een EVA-zool, dan heb je iets minder demping, maar dan heeft de schoen wel een langere levensduur.

Laatste reacties

31
  • Door Radar

Heb jij weleens schoenen gekocht die binnen de kortste keren kapot gingen? Waarvan de zool losliet of waarvan de kwaliteit achteraf helemaal niet zo goed bleek te zijn als beweerd werd door de verkoper? Radar kreeg al eerder verschillende klachten binnen over dure wandelschoenen, waarvan de zool opeens losliet terwijl de schoenen amper gedragen waren. Radar zocht het uit! Benieuwd hoe dit afloopt? Je kunt de uitzending van 13 september hier terugkijken: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/wandelschoenen-radar-checkt/

  • Door Nijogeth

Ik weet niet over welk merk het gaat, maar ik kan je uit de eerste hand vertellen dat de meeste verkopers dit gewoon communiceren met de leverancier en vervolgens het paar vergoed krijgen. Soms gebeurt het weleens dat een heel design dit heeft en dan kunnen ze bij iedere klant die melding maakt direct over gaan tot vergoeding, want dan heeft de leverancier dit zelf al gecommuniceerd.

  • Door Nijogeth

Ligt eraan hoeveel kilometers er per maand gelopen worden, toch?