Duurzame kleding - Reacties kledingmerken

22-01-31-duurzame-kleding-reacties-5.jpg

WE

WE Fashion heeft de ambitie om vanaf 2021 alleen nog maar duurzame katoen in te kopen. Dit doel hebben we inderdaad nagenoeg gerealiseerd door het inzetten van biologische katoen en gerecyclede katoen, maar voornamelijk ook door ons lidmaatschap van het Better Cotton Initiatief. Better Cotton leert en traint boeren over het gebruik van duurzame productiemethoden, waardoor ze hun impact op het milieu kunnen verminderen, minder water en minder schadelijke pesticiden kunnen gebruiken en hun opbrengsten en winst kunnen vergroten.  Het Better Cotton Initiative maakt gebruik van een mass balance-systeem, waardoor individuele kledingstukken mogelijk geen Better Cotton bevatten. Maar net als bij groene stroom, help je door de aankoop ervan, de kledingproductie te verduurzamen.

VILA

Dit is een complex maar zeer belangrijk onderwerp. Daarom zijn we ons erg bewust van onze communicatie omtrent duurzaamheid in het algemeen. We willen de communicatie over duurzaamheid zo begrijpelijk mogelijk, maar ook in lijn met regelgeving, uitdragen. Dit om de consument te informeren en te helpen aan bijvoorbeeld duurzamere keuzes en materialen. Wij streven er naar om het gebruik van duurzamere materialen elk jaar te verhogen, totdat al onze producten circulair vanaf het ontwerp zijn. Dit heeft tijd nodig en we zijn ons bewust dat er is nog veel werk te doen is.

Claudia Sträter

Claudia Sträter streeft naar een zo duurzame mogelijke produktie van kleding en dito bedrijfsvoering binnen de mogelijkheden die we hebben. Dat doen we nu en dat zullen we blijven doen.

Bij elke nieuwe collectie neemt het aandeel artikelen waar in meer of minder mate duurzame garens of stoffen worden gebruikt toe. Een aantal voorbeelden in de huidige collectie hiervan zijn;

  • Eco vero viscose in jersey produkten
  • Recycled pet fles vulling in nylon jassen
  • Eco vero viscose in knitwear
  • Denim stoffen waarin gerecycled en sustainable materiaal is verwerkt
  • Bio katoen in diverse produkten.

Tommy Hilfiger

Bij Tommy Hilfiger willen wij uitgroeien tot een merk waarin vanuit onze visie ''Verspil niets en verwelkom iedereen'' circulariteit en inclusiviteit centraal staan. In dit kader hebben wij onszelf ten doel gesteld om voor 2025 100% duurzamere materialen te gebruiken.  

Onze voorjaarscollectie 2022, die momenteel in de winkels verkrijgbaar is, is al voor 71 procent vervaardigd uit duurzamere materialen, zoals biologisch katoen, gerecycled katoen of polyester en Lenzing Tencel® en/of gemaakt met minder milieubelastende denim-wassingen. 

Een ander belangrijk speerpunt is voorlichting aan en trainen van onze verkoopmedewerkers over onze producten en merkvisie. Momenteel bieden wij trainingen op maat aan en in samenwerking met het London College of Fashion willen we dit verder uitbouwen. We zijn ons ervan bewust dat er altijd ruimte is voor verbetering, omdat leren een continu proces is. Kijk voor meer informatie over onze duurzaamheidspraktijken op: https://responsibility.pvh.com/tommy/

Zara

Zara takes these principles very seriously. You have all these efforts and work in progress in the following link: https://www.inditex.com/en/our-commitment-to-the-environment. You can learn from this content how the Zara business model is characterized for not doing any advertising and is based on producing strictly what customers demand. It is a company fitted to demand that makes what it’s sold, rather than sells what it’s made.

And all this process is rooted in sustainability. Our social, environmental, and economic goals are at the forefront of every step of our production process. In the previous link you can check all the sustainability goals through the years, as we conceive it as a never-ending task. The new plans include ambitious environmental targets in the coming years aiming circularity and with a net-zero emissions target set forward for 2040. Our Join Life section at Zara.com outlines on our sustainability roadmap and milestones for 2022 and beyond.

This Join Life label identifies garments made of the most sustainable raw materials that help us reduce our impact, such as ecologically grown cotton, TENCEL™, or recycled polyester, and environmentally friendly production processes. This standard is based on the Life Cycle Analysis (LCA) methodology to evaluate the environmental and social impact of the textile sector. Our commitment is that in 2022, at least 50% of all Zara´s garments be manufactured under the Join Life standard. 

Primark

We hebben onlangs onze nieuwe duurzaamheidsstrategie gepresenteerd, die is ontworpen om verspilling te verminderen, de CO2-uitstoot in onze waardeketen te halveren en het leven van de mensen die Primark-producten maken te verbeteren.

Met onze nieuwe strategie zetten we ons in om de manier waarop onze kleding wordt gemaakt te veranderen, zonder daarbij de betaalbaarheid van onze producten te veranderen. Daardoor kan iedereen duurzamere keuzes maken tijdens het winkelen.

We werken al meer dan 10 jaar aan een duurzamer en ethischer bedrijf. Een op de vier items van alle kleding die we verkopen, komt al uit ons Primark Cares-assortiment, dat is gemaakt van gerecyclede of duurzamere materialen.

De verplichtingen die onderdeel zijn van onze nieuwe strategie markeren een aanzienlijke versnelling in het tempo en de schaal van verandering, waardoor we anders moeten gaan denken over hoe wij werken. Van hoe onze kleding wordt ontworpen en geproduceerd tot en met de verkoop in onze winkels.

Ga voor meer informatie over Primark en duurzaamheid naar:

https://corporate.primark.com/nl/newsroom/primark-cares/duurzamere-modekeuzes-voor-iedereen-toegankelijker-maken-primark-lanceert-nieuwe-wereldwijde-duurzaamheidsstrategie/n/e0f3d428-9446-4a28-9f0a-19d313106f84?home=true&home=true

America Today

America Today werkt stap voor stap aan een duurzamere collectie. In 2021 was 67% van ons totaal materiaal duurzaam (biologische, gerecyclede of LENZING™ Viscose vezels) of duurzaam verkregen via Better Cotton. Better Cotton werkt met een Mass Balance systeem. Hierdoor zit er niet per se Better Cotton in onze collectie, maar hebben de Better Cotton boeren wel voordeel van de vraag naar Better Cotton, net zoveel als dat wij inkopen via Better Cotton. Ons doel voor 2022 is 75% duurzame materialen of duurzaam verkregen via Better Cotton. Deze producten verkopen wij met ons 'Care for Tomorrow' label waarop meer informatie te vinden is over wat het product precies duurzamer maakt.

Er is nog veel werk te doen in onze sector zowel op het gebied van milieu als werkomstandigheden. We werken intern, in samenwerking met onze leveranciers, met andere brands en met verschillende expert organisaties aan verbeteringen. Wij hebben ons onder andere aangesloten bij het International Accord en amfori Business Social Compliance Initiative. Meer informatie over onze duurzaamheidsstrategie is hier te vinden: https://www.america-today.com/en-nl/mvo.html

H&M

Informatie over H&M-producten met duurzamere of gerecyclede materialen:

H&M heeft producten met duurzamere of gerecyclede materialen op alle afdelingen en in alle collecties. We gebruiken een ‘Conscious choice’ hangtag om deze producten aan te duiden als ze minstens 50% aan duurzaam verkregen of gerecycled materiaal bevatten. Veel Conscious producten bestaan uit hogere percentages duurzaam verkregen materialen en die percentages worden weergegeven op de hangtag. De enige uitzondering is gerecycled katoen, dat over het algemeen slechts 20% tot 30% van een product kan uitmaken om de kwaliteit te behouden.

Alle duurzamere en recyclede materialen zoals vermeld op de ‘Conscious choice’ hangtag zijn gecertificeerd door onafhankelijke externe organisaties.

Een groot deel van het duurzamere katoen dat wij gebruiken is afkomstig van het Better Cotton Initiative (BCI). Omdat katoen van BCI-boerderijen soms kan worden gemengd met conventioneel katoen, hebben deze artikelen geen ’Conscious choice’ hangtag.

We werken eraan om in 2030 alleen nog maar gerecyclede of andere duurzaam verkregen materialen te gebruiken. Op dit moment geldt dat al voor 65% van de materialen. Als het gaat om katoen, het materiaal dat we het meest gebruiken, zijn we er al. Onze andere duurzaam verkregen materialen variëren van natuurlijke vezels die gemakkelijk opnieuw te gebruiken zijn, tot bijna volledig natuurlijke vezels en gerecyclede synthetische materialen. Hier lees je welke materialen dat zijn en waarom ze een duurzamere keuze zijn.

H&M geeft sinds 2019 bij bijna elk kledingstuk op hm.com en in de H&M-app extra informatie over herkomst, materialen en duurzaamheid via de knop ‘productachtergrond’.

Klanten hebben ook toegang tot deze informatie bij het shoppen in de winkels door de H&M-app te gebruiken om het prijskaartje van een product te scannen. We willen het voor consumenten gemakkelijker maken om duurzamere keuzes te maken en te begrijpen waar en hoe de producten die ze kopen zijn gemaakt en wat de gebruikte materialen zijn.

Sinds mei 2021 is H&M gestart met het toepassen van milieuprestatiescores bij producten. Hiermee worden de verschillen weergeven van de impact op het milieu van duurzamer verkregen materialen in vergelijking met de conventionele variant hiervan. Met de ‘Higg Index Duurzaamheidsscore’ krijgen klanten per product gedetailleerde, onafhankelijke beoordeelde scores te zien op basis van waterverbruik, impact op het milieu, het gebruik van fossiele brandstoffen en watervervuiling. H&M is een van de allereerste merken die de Higg Index Duurzaamheidsscore toepast. Andere bedrijven kunnen deze score ook gebruiken, zodat het voor klanten makkelijker wordt om merken met elkaar te vergelijken en bewustere keuzes te maken. 

Transparantie:

Transparantie is altijd belangrijk geweest voor de H&M Group (waar alle Group merken onder vallen, inclusief H&M) en iets waar we al jaren actief mee bezig zijn. Transparantie stelt bedrijven niet alleen in staat betere beslissingen te nemen die uiteindelijk zullen leiden tot een duurzamere bedrijfsvoering, het stelt klanten ook in staat beter geïnformeerde beslissingen te nemen over wat ze kopen. Elk jaar publiceert Fashion Revolution haar Fashion Transparency Index, die meerdere bedrijven rangschikt op basis van de hoeveelheid informatie die ze bekendmaken over hun leveranciers, de toeleveringsketen en de sociale en milieu-impact. In 2021 stond H&M op de 2e plaats van de 250 merken die zijn beoordeeld door Fashion Revolution. 

Initiatieven om duurzamer met fashion om te gaan: 

H&M wil consumenten aanmoedigen om de gebruiksduur van kleding te verlengen en helpen kleding een tweede leven te geven. Dit doen wij op verschillende manieren, zowel online als in de fysieke winkel:

Online is er sinds een aantal jaar ‘Take Care’, hier vind je tips over het wassen, repareren en vermaken van kleding. En sinds 25 november 2021 is er een Repair & Remake dienst in de flagship store in Amsterdam waar consumenten kleding van elk merk kunnen laten repareren, vermaken of borduren.

Klanten kunnen al sinds 2013 kleding en huishoudtextiel van elk merk en in elke staat inleveren bij alle H&M winkels zodat het opnieuw kan worden gedragen, hergebruikt of gerecycled.

Sellpy biedt consumenten een online platform aan om gemakkelijk tweedehands kleding te verkopen en te kopen. Vanaf februari 2022 is er de mogelijkheid om ook in de winkel in Amsterdam Noord tweedehands kleding te verkopen en te kopen.

Kleding huren voor een speciale gelegenheid is sinds november ook mogelijk bij de flagship store in Amsterdam.

Onze leveranciers:

Wij werken alleen met leveranciers en fabrieken die onze strikte 'Sustainability Commitment' ondertekenen en naleven, een overeenkomst waarin onder andere alle vereisten staan m.b.t. arbeidsomstandigheden, de milieuaspecten en dierenwelzijn van de productie. Hierover valt niet te onderhandelen en deze eisen gelden voor alle leveranciers, ongeacht of zij een artikel produceren dat wij als ‘Conscious choice‘  classificeren of niet.

H&M realiseert zich dat de mode-industrie moet veranderen en wil hierin een voorloper zijn. Daarom zijn we onze duurzaamheidsinspanningen constant aan het uitbreiden, zodat we onze klanten nog meer kunnen helpen in het maken van bewuste keuzes. 
Meer informatie over onze visie vind je hier: https://www2.hm.com/nl_nl/sustainability-at-hm/our-work/lets-change.html