Dynamische energiecontracten populairder dan ooit: zo werkt het

Steeds meer consumenten kiezen voor een dynamisch energiecontract. Hierbij betaal je een wisselend tarief voor je stroom per uur en voor gas wisselen de prijzen per dag. Deze vorm van energiecontracten wordt steeds populairder. Hoe voordelig is een dynamisch energiecontract, wat zijn de nadelen en hoe moet je ze onderling vergelijken?

Wat is een dynamisch energiecontract?

Dynamische energiecontracten zijn een vorm van energiecontracten waarbij de prijs van energie varieert op basis van de actuele marktprijzen. In tegenstelling tot traditionele energiecontracten, waarbij een vast tarief wordt afgesproken voor een bepaalde periode, kunnen dynamische energiecontracten per uur verschillen in prijs.

Een dynamisch energiecontract biedt consumenten de mogelijkheid om te profiteren van goedkopere energieprijzen, wanneer de zon flink schijnt en het hard waait. Op dat soort momenten kan er zelfs sprake zijn van een negatieve energieprijs (exclusief energiebelasting).

Maximaal gebruik maken van goedkope momenten

Een voorbeeld van hoe een dynamisch energiecontract kan werken, laat Danny Oosterveer zien. Hij betaalt zijn stroom per uur en heeft een speciaal programma ontwikkeld waarmee hij gebruikmaakt van de goedkoopste energie-uren. Hij kan bijvoorbeeld zijn elektrische fiets opladen tijdens de uren waarin de energieprijzen het laagst zijn, waardoor hij zijn energiekosten kan minimaliseren.

Waken voor de risico’s

Hoewel dynamische energiecontracten voor sommige consumenten voordelig kunnen zijn, is het belangrijk om te realiseren dat deze contracten ook risico's met zich mee kunnen brengen. Wanneer de beursprijs omhoog schiet, zullen mensen met een dynamisch energiecontract dit als eerste merken.

Letten op de inkoopvergoeding

Joris Kerkhof, van de vergelijkingswebsite Independer, geeft aan dat bij het vergelijken van dynamische energiecontracten het belangrijk is om te letten op de inkoopvergoeding, en niet op de beursprijs. Deze prijs is bij alle aanbieders van dynamische energiecontracten immers hetzelfde.

Ook andere regels voor salderen

Salderen is ook net even anders bij dynamische energieleveranciers dan bij ‘gewone energiecontracten’. Omdat de tarieven per uur wisselen, wordt er per uur gesaldeerd. Zo ontstaan er twee potjes met geld. Eén voor wat je opwekt, en één voor wat je verbruikt. Aan het einde van het jaar worden deze van elkaar afgetrokken. Hierdoor kan het zijn dat, wanneer je evenveel verbruikt als opwekt, je alsnog moet bijbetalen.