E-reader kopen: waar kun je op letten?

e-book-testpanel-04-10-2018-780.jpg

37% van de respondenten uit het Radar Testpanel leest boeken via een e-reader. Daarvan gebruikt 38% het apparaatje dagelijks. 9% van de e-readergebruikers leest e-books via een abonnement.

17% van de digitale lezers gaf in 2016 aan e-boeken illegaal te downloaden. In 2018 is dat 14%. E-lezers kunnen nu ook een abonnement afsluiten, voor een vast bedrag per maand hebben ze dan de keuze uit een selectie e-boeken.

Lees meer over het onderzoek uit 2016: Tevreden lezers van (vaak illegale) e-books

Legaal downloaden

Het Kobo Plus-abonnement (via Bol.com) is het populairst. Ook Bookchoice (voorheen Elly's Choice), Storytel en de e-bookapp van de Bibliotheek (online Bibliotheek en VakantieBieb) worden genoemd. Van de mensen met een e-bookabonnement is de meerderheid, 61%, daar tevreden over. De grootste voordelen volgens de ondervraagden: legaal downloaden en de prijs van het abonnement. Als grootste nadeel wordt het aanbod genoemd. Bij sommige diensten ben je de e-boeken bij het opzeggen van het lidmaatschap kwijt, 19% vindt dat een minpunt. 34% ziet geen nadelen.

Btw-tarief op e-publicaties omlaag

De grootste voordelen van digitaal lezen volgens bezitters van een e-reader? Het toestel neemt weinig plek in, én je hoeft minder gewicht mee te zeulen. 'Nooit een lamme arm meer, want een boek is nooit meer te dik!', aldus @MaikeHome op Twitter. Nog een pluspunt volgens 28% van de e-readergebruikers: digitale versies van boeken kun je goedkoper aanschaffen. En wellicht worden die e-boeken nog voordeliger: Minister Wopke Hoekstra (Financiën) gaat er werk van maken om 'zo spoedig mogelijk' het lage btw-tarief op e-publicaties in te voeren.

40% van de e-readergebruikers zeggen wel het gevoel van een 'echt' boek of (dag)blad te missen. In 2016, toen we dezelfde vraag stelden, was dat nog 43%. @rimpeling, voorstander van de papieren variant, laat via Twitter weten: 'De geur en het omslaan van een bladzijde, het is gewoon "echter" en het staat ook zoveel mooier in de boekenkast!'

Niet lezen maar luisteren

Van de ondervraagden 'leest' 3% luisterboeken. Twitteraar @fonswielemaker: 'Ik ben blind, dus het is ook praktisch, al kun je natuurlijk ook een boek in braille lezen. Maar ik lees voor mijn werk al heel veel. Daarnaast kun je tussendoor andere dingen doen, als je dat wilt'.  Dat je tegelijkertijd andere dingen kunt doen is voor @Ms_Surreal ook een reden om te luisteren. Wanneer ze dat dan doet? 'Altijd. 's morgens bij het tanden poetsen, op de weg naar het werk, bij het strijken, op de weg naar de winkel, in bed.'

E-reader kopen: waar kun je op letten?

Wil je een e-reader aanschaffen? Dan heeft SeniorWeb een paar zaken waar je op kunt letten:

Welke bestanden worden ondersteund?
Het meest gangbare e-bookformaat in Nederland is ePub. Amazon gebruik voor Kindle een afwijkend formaat: .MOBI. Wil je worddocumenten lezen, of een ander soort tekstbestand? Check dan of het apparaat het formaat ondersteunt!

Bediening
Wil je de e-reader bedienen met touchscreen, of met knopjes? Veel e-readers hebben nu touchscreen, of een combinatie van beide.

Schermgrootte
De gangbare schermgrootte is 6 inch, maar als je graag grote letters leest kan dat te klein zijn. Als je aantekeningen wil maken werkt een groter formaat wellicht ook beter (let wel: je kunt niet met ieder apparaat aantekeningen maken!).

Beeldscherpte
De goedkoopste e-readers hebben 800x600 beeldpunten. Dat kun je vergelijken met de drukkwaliteit van een krant. Hoe meer beeldpunten, hoe scherper de tekst.

Schermverlichting
Heeft het apparaat een verlichting ingebouwd?

Batterijduur
De batterijduur wordt vaak weergegeven in het aantal bladzijden dat je op een accu kunt lezen. Tussen de 8000 en 10.000 is normaal.

Instellingen
Kun je het lettertype en de grootte aanpassen? En de marges tussen de regels, en het contrast?

Internetverbinding
Kan je apparaat verbinding maken met wifi? Let wel: als je internet gebruikt via je e-reader zijn de mogelijkheden beperkt door de schermtechniek.

Over dit onderzoek
Dit onderzoek liep van 17 tot en met 31 augustus 2018 en is door 32.984 mensen ingevuld. Leden van het Radar Testpanel kunnen ervaringen en meningen op consumentengebied delen via online vragenlijsten. Ook meedoen aan de onderzoeken van het Radar Testpanel? Meld je (gratis) aan. Ben je al lid? Via de inlogpagina vind je de laatste uitslagen.

Bron: Radar / SeniorWeb