E-sigaretten (vapes) met smaakje verboden: hoe zit dat in het buitenland?

e-sigaretten.jpg

Fabrikanten van elektronische sigaretten, die we ook wel kennen als vapes, mogen vanaf 1 juli 2023 geen smaakje meer toevoegen aan hun producten. Vanaf 1 januari 2024 mogen er nergens vapes met een andere smaak dan die van tabak worden verkocht. Wat zijn de regels rondom e-sigaretten in de landen om ons heen?

Vapen populair onder jongeren

Wij schreven er in 2022 al over: het aanstaande verbod op het produceren van e-sigaretten met een smaakje. Dit soort sigaretten zijn populair onder jongeren. Niet alleen in Nederland, maar in heel veel landen. Bij zo'n vape met een smaakje ontbreekt de echte tabakssmaak, waardoor roken een stuk 'lekkerder' wordt. Vooral vapes voor eenmalig gebruik worden veel door jongeren gekocht. Radar liet eerder zien hoe makkelijk het is voor kinderen om zo'n e-sigaret te kopen.
 

Regels in België

In Nederland gaan er dus nieuwe regels gelden rondom het produceren en het verkopen van e-sigaretten. Hoe zit dit in België en Duitsland? Allereerst België: hier is geen verbod op zulke tabaksproducten en het lijkt er ook niet aan te komen. Wel zijn de regels voor verkoop van vapes streng. In België mogen e-sigaretten niet online verkocht worden en Belgen mogen ze ook niet bij buitenlandse webshops kopen. Hierin verschilt België - nu nog - van Nederland. Nederlanders mogen nog wel e-sigaretten kopen bij buitenlandse webwinkels.

Regels in Duitsland

In Duitsland zijn de regels rondom e-sigaretten iets anders. Hier gelden voor e-sigaretten niet dezelde regels als voor de klassieke sigaret. Dat betekent ook dat op sommige (semi-openbare) plekken er zelfs nog binnen gevaped mag worden. In de treinen in Duitsland mag dit overigens niet. De verkoop aan mensen onder de 18 jaar is wel illegaal, zo bepaalt 

Rest van Europa?

De vaperegels in België en Duitsland zijn dus al best verschillend. Hoe is dat in de rest van Europa? In veel landen wordt het beleid steeds strenger. Denk bijvoorbeeld aan Spanje. Daar mogen e-sigaretten over een aantal jaar alleen nog verkocht worden in tabakspeciaalzaken.

EU breed is er inmiddels al sprake van een verbod op elektronische siagretten met een smaakje die de nictoine verwarmen. Dit zijn andere sigaretten dan vapes, want in de producten wordt vloeistof niet verdampt door warmte.