Ondanks verbod meer vapes en e-sigaretten gebruikt tijdens het uitgaan

vapes_9_oktober_2022.jpg

Ondanks dat het rookverbod ook op e-sigaretten geldt, worden er steeds meer van deze sigaretten gerookt in uitgaansgelegenheden. De handhaving van dit verbod is duur en lastig, dit zeggen beveiligers na een rondgang van de NOS.

‘Als je de dansvloer oprent na een uitgaansavond dan zie je in groeiende mate leeggezogen wegwerp-e-sigaretten op de grond liggen’, laat de Haagsche nachtburgemeester Pat Smith weten. ‘Een paar jaar terug lag er misschien een enkele, maar na de coronamaatregelen is dat flink toegenomen’

Ook deze sigaretten zijn gevaarlijk

Aanvankelijk werden e-sigaretten of vapes verkocht als een (minder ongezond) alternatief voor roken. Inmiddels is bekend dat het inhaleren van deze sigaretten ook kan leiden tot schade aan luchtwegen en dat dit ook een verhoogde kans op kanker geeft. 

In onder jongeren

Tom Voeten, van anti-rookorganisatie Clean Air Nederland, laat weten: ‘Het is gewoon 'in', vooral onder jongeren. Het is destijds in de markt gezet als een hulpmiddel om van je verslaving af te komen, maar in de praktijk is de marketing veel meer op jongeren gericht en levert het juist verslaving op.’

Radar ontdekt dat vapes ook aan kinderen worden verkocht

Eerder deze week plaatste Radar een video waaruit duidelijk wordt dat vapes illegaal aan kinderen onder de achttien worden verkocht. Bij zes van de tien verkooppunten kreeg een acteur van zestien de vapes ‘gewoon’ mee zonder het laten zien van een identificatie.