Radar doet aangifte bij politie tegen Google

fons doet aangifte kopie.jpg

Namens het AVROTROS-programma Radar heeft Fons Hendriks vanmorgen bij de Politie Midden-Nederland aangifte gedaan tegen Google. Dit omdat het techbedrijf oneerlijke handelspraktijken faciliteert én hiervan profiteert. 

Google laat bedrijven in veilingen bieden op hoge noteringen in hun zoekmachine op termen als  bijvoorbeeld 'spoed loodgieter'. Bedrijven betalen voor de hoogste notering in deze branche 18 euro per klik. Een enorm verdienmodel van Google. Veelal zijn dit bedrijven die zich schuldig maken aan oneerlijke handelspraktijken. Google is hiervan op de hoogte maar wijzigt haar beleid niet, zo blijkt uit onderzoek van Radar. 

Verborgen camera

Deze zomer schakelde Radar een loodgieter in die hoog in de notering bij zoekopdrachten van Google staat. Op verborgen camera beeld is te zien hoe de loodgieter de klant misleid met niet kloppende bedragen en hoe hij 59,95 euro per strekkende meter spiraalveer vraagt. Deze truc is uitdrukkelijk veroordeeld door een kantonrechter in januari van dit jaar omdat zo’n spiraal gereedschap is dat weer wordt meegenomen en dus niet per strekkende meter verkocht mag worden. De rekening van Radar bedroeg uiteindelijk meer dan duizend euro voor twintig minuten werk. Een bonafide loodgieter zou de verstopping voor 200 euro verholpen hebben. 

Volgens politie vaak een civiele zaak

Uiteraard heeft Radar ook aangifte gedaan tegen de loodgieter in kwestie. Dat kon pas na aandringen, aanvankelijk wees de politie erop dat dit een civiele zaak is. Een houding die veel gedupeerden van spoed loodgieters herkennen, blijkt uit talloze klachten bij Radar. 

Oneerlijke handelspraktijken

Om deze oneerlijke handelspraktijken te bestrijden moet er echter meer gedaan worden dan al deze loodgieters individueel aanpakken. Google dwingen tot een ander beleid zou veel effectiever zijn. Radar hoopt met de aangifte tegen Google politie en justitie hiertoe aan te zetten. 

Meer over