Google blijft louche loodgieters platform geven: consument de dupe | Radar Checkt!

Je hebt met spoed een loodgieter nodig, googlet op ‘loodgieter’ en je woonplaats en voilà: je belandt in het web van de louche loodgieters. Bovenaan de Google-resultaten staan namelijk (bijna) altijd advertenties van tussenpersonen die je doorlinken naar 'een loodgieter in de buurt'. Radar krijgt al jaren klachten over deze loodgieters binnen, of beter gezegd: jongens met een auto en een gereedschapskist, die bedragen tussen de 1200 en de 4000 euro rekenen voor het verhelpen van een simpele verstopping of lekkende leiding. Hoe kunnen mensen beter beschermd worden tegen deze types? 

Vele uitzendingen van AVROTROS-programma's ten spijt, de louche loodgieters opereren nog steeds in de markt. En dat kan, omdat ze via Google advertenties bijna altijd bovenaan staan. Dat zijn gesponsorde advertenties waar de louche loodgieter voor betaalt. 

Louche loodgieters betalen voor Google-advertenties

Het werkt als volgt. Als je googlet op ‘loodgieter + woonplaats’ dan komen standaard bovenaan de Google-zoekresultaten reclames te staan. Loodgieters die hun diensten aanbieden met het woord 'advertentie' ervoor. Als je als mogelijke klant klikt op zo'n advertentie betaalt de louche loodgieter daarvoor zo'n 18 euro aan Google. Bij gemiddeld 10 mensen die klikken haalt hij daar een opdracht uit. 

Samengevat: Google verdient per klik aan de advertenties en een loodgieter is zo'n 160 euro kwijt aan advertentiekosten om één klus binnen te halen. Reken je vervolgens tussen de 1200 en 4000 euro voor een klus, dan is dat snel terugverdiend. Maar, een gemiddelde, betrouwbare loodgieter rekent tussen de 180-200 euro voor een simpele verstopping. 

Google biedt platform voor louche lui

Vorig jaar kondigde Google aan de advertenties van slotenmakers te weren van het platform. Aanleiding was de regen aan klachten, een opmerking van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en internationale druk. Radar vraagt zich af: kan dat ook niet voor de loodgieters geregeld worden?

Consumentenbond: ‘Consumenten kwetsbaar door advertenties’

De Consumentenbond is kritisch op de rol van Google: 'Met de advertenties zetten grote, malafide bedrijven lokale ondernemers buitenspel. Die kunnen hier nooit tegen opboksen. En dat maakt consumenten kwetsbaar, want die zijn daardoor een makkelijke prooi voor oplichters. Bij slotenmakers speelde dezelfde problematiek. Dat heeft de ACM opgelost door advertenties te verbieden. Zo’n verbod zou ook voor de loodgieters een uitstekende oplossing zijn'.

De ACM laat in een reactie aan Radar weten niet zomaar een beroepsgroep te kunnen uitsluiten van Google. 'Daarvoor is grondig onderzoek nodig'. Dat de klachten al vele jaren bekend zijn maakt geen verschil. Ook wordt steeds het gemak genoemd waarmee de louche loodgieters van 085-nummers kunnen wisselen. De ACM gaat over de uitgifte van telefoonnummers in Nederland. Voor 1000 nummers betaal je eenmalig 30 euro. 

Google onderneemt ‘actie waar nodig’

Maar, Google geeft niet thuis: 'We werken voortdurend aan nieuwe en betere manieren om misleidende advertenties te bestrijden. Meldingen met betrekking tot misleidende praktijken worden onderzocht en waar nodig ondernemen wij actie. Zo zijn een aantal advertenties van loodgietersbedrijven inmiddels niet meer beschikbaar. We blijven zoeken naar oplossingen om fraude te voorkomen om ervoor te zorgen dat ons platform nuttig en veilig blijft voor alle gebruikers,' aldus een woordvoerster van Google. 

Op verzoek van Radar werden inderdaad enkele sites offline gehaald. Het probleem met deze gladde alen is echter dat je sites kan blokkeren en offline kan halen, maar tegelijkertijd bouwen ze drie nieuwe sites.