'Economie naar de knoppen door woekerpolisaffaire'

De 2,5 miljard euro schadevergoeding die is uitgetrokken voor de woekerpolisaffaire is een lachertje. Als je de 8 miljoen woekerpolissen tot op de laatste cent compenseert, gaat 'de hele Nederlandse economie naar de knoppen'. Dat stelt actuaris Erwin Bosman. Hij was betrokken bij het onderzoek van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) naar de 'vergiftigde' beleggingsverzekeringen.

Bosman doet zijn uitspraak in het deze week verschenen boek 'De Woekerpolisaffaire' van Kees Kooman. De term woekerpolis is destijds bedacht door Radar. In november 2006 berichtten wij al over de verzekeraars die vele Nederlanders miljarden euro’s afhandig hebben gemaakt door beleggingsverzekeringen te verkopen. Bekijk hier de uitzending.

Volgens Erwin Bosman en andere financiële deskundigen berusten conclusies van het betreffende AFM-rapport op ‘de halve waarheid’. Onderzoek naar de hoge beleggingskosten is door toedoen van de verzekeraars geheel buiten schot gebleven. Download hier het AFM-rapport (deel 1, deel2)

Alleen al tussen 1995 en 2005 werden er 6.100.000 van verkocht, 2300 per werkdag. ‘Stukjes financiële dienstverlening in een pakketje gepropt in een combinatie die door geen consument kon worden begrepen,’ zegt ombudsman Jan Wolter Wabeke over de beleggingspolissen.

Anton Weenink (Consument & Geldzaken) spreekt van dwaling. ‘Niemand zou die dingen gekocht hebben, als ze hadden geweten wat ze kochten.’ Als rechters dwaling bewezen achten kan de schade oplopen tot 150 miljard euro. Dat schat professor Arnoud Boot, die al in 1995 onderzoek deed naar deze foppolissen. Boot: ‘Ik vermoed dat belangen van overheid en politiek met het oog op de kredietcrisis zo groot zijn dat ze het probleem van de woekerpolissen zo geruisloos mogelijk willen oplossen.’ Bekijk ook onze interview met Arnoud Boot, waarin hij zijn zorgen uitspreekt over de woekerpoliscompensaties.

De paniek is groot in verzekeringsland nu is gebleken dat de compensatie op grond van de zogeheten Wabekenorm een sigaar uit eigen doos is. De klanten moeten voordat ze in aanmerking komen voor de tegemoetkoming nog vele jaren enorme kosten betalen, meestal minimaal veertig procent over hun premie, en beginnen door te krijgen dat ze opnieuw verkeerd zijn voorgelicht.

Radar ontdekte dat in bepaalde gevallen verzekeraars nog steeds een grote hap nemen uit de spaarpot van de consument. Negen verzekeraars zeggen dat ze deze kosten willen compenseren. Ze nemen de aanbeveling van Wabeke, de Fianciële Ombudsman hiervoor als leidraad. Maar is hier wel sprake van een heuse compensatie? Hoeveel euro's worden ingehouden? En hoeveel daarvan krijgt u terug? Wij vroegen het Wabeke in onze uitzending van 18 januari 2010. Bekijk hier de uitzending.

Veel specialisten zijn het erover eens dat de zogenaamde compensatie moet worden afgeschoten. Met een aangepaste compensatieregeling moet een dreigende crisis worden voorkomen, want als polishouders massaal overgaan tot afkoop zullen grote verzekeraars omvallen.

Kijk voor meer informatie over woekerpolissen in het Radar Woekerpolisdossier.