background branding

Een e-reader omwille van de duurzaamheid? Papier blijkt vaak milieuvriendelijker

ereader-boek_780.jpg

Een e-reader is duurzamer dan nieuwe papieren boeken kopen, denkt meer dan de helft van ruim 22.000 ondervraagden. Maar dat is pas zo als je ‘genoeg’ leest, wat ruim twee derde van de ondervraagde e-readerbezitters níet doet. En je moet niet óók papieren boeken kopen - wat twee derde van deze groep juist wél doet. En dan is het nog zaak dat het apparaat lang meegaat. Hoe zit het nou met die vermeende duurzaamheid?

Via het Radar Testpanel ondervragen we ruim 22.000 mensen. 12 procent daarvan leest zelden of nooit een boek. De rest doet dat wel: bijna de helft van deze groep leest tot één boek per maand. Minder dan 1 op de 10 (8%) leest wekelijks een boek, of zelfs meerdere per week.

Ruim de helft (52%) van de ondervraagde lezers heeft een e-reader, nog eens 6 procent heeft er een gehad.

Een e-reader is duurzamer. Toch?

Alle ruim 22.000 respondenten vragen we wat zij denken dat beter is voor het milieu: lezen op je e-reader of nieuwe, papieren boeken kopen. Ruim de helft (53%) denkt dat een e-reader milieuvriendelijker is, nog eens ruim een derde (35%) denkt dat ze beide even belastend zijn. Slechts 1 op de 10 (11%) denkt dat papieren boeken milieuvriendelijker zijn.

Een e-reader is handig, dat geeft 85 procent van de e-readerbezitters aan als reden om er een te hebben. Bij 42 procent speelt duurzaamheid een rol; zij geven aan dat een e-reader ze duurzamer lijkt dan papieren boeken kopen, en dat dat voor hen een reden is om zo’n apparaat te nemen. Hoeveel boeken iemand leest, speelt hierbij geen rol: wie weinig boeken leest (maximaal één per maand) geeft even vaak aan dat zij een e-reader hebben omdat het ze duurzamer lijkt dan papieren boeken, als degenen die veel boeken lezen (één per week of meer).

Wie geen e-reader (meer) heeft, heeft dat in 84 procent van de gevallen omdat zij papieren boeken fijner vinden. Bij een kwart speelt duurzaamheid mee in hun overtuiging: 26 procent heeft geen e-reader (mede) omdat papieren boeken ze duurzamer lijken.

Veel e-books lezen

Of een e-reader daadwerkelijk milieuvriendelijker is dan nieuwe, papieren boeken, hangt af van de hoeveelheid boeken die je erop leest. De grondstoffen en het maakproces van een e-reader hebben namelijk veel meer impact op het milieu dan dat van een papieren boek. Je moet dus véél lezen: het omslagpunt ligt, het meest gunstig gezien, bij minimaal één boek per twee weken. Vanaf dat moment is een e-reader duurzamer. Van alle e-readerbezitters zegt nog geen 1 op de 3 (29%) zoveel te lezen.

Korte levensduur

Daarnaast moet je lang met zo’n apparaat doen, en niet iedere paar jaar een nieuwe kopen. Sommigen doen al lang met hun apparaat. Zo zegt 16 procent al 10 jaar of langer met hun e-reader te doen. De meeste gaan minder lang mee.

45 procent van de e-readerbezitters heeft er al eens een afgedankt. Bij een derde gingen eerdere e-readers gemiddeld maximaal 3 jaar mee. Bij bijna 70 procent (69%) ging het apparaat korter dan 5 jaar mee.

Nieuw of tweedehands

Of mensen een e-reader hebben of niet; nieuwe papieren boeken kopen blíjft een ding. Twee derde van alle ondervraagde e-readerbezitters koopt óók weleens een nieuw, papieren boek om zelf te lezen. Een kwart koopt zelfs meerdere boeken per jaar. Maar gebruik maken van beide opties, dat is juist de minst duurzame keuze.

De meest duurzame keuze, voor zowel e-readers als papieren boeken, is niet nieuw kopen. Bijna iedereen uit het Testpanelonderzoek (96%) koopt e-readers nieuw, slechts 4 procent geeft aan weleens een tweedehands of refurbished (opgeknapt) exemplaar te hebben aangeschaft. Terwijl voor een gebruikt exemplaar geen nieuwe grondstoffen nodig zijn.

Hetzelfde geldt voor boeken: voor tweedehands boeken zijn geen bomen nodig. Behalve bij de tweedehands winkel kun je neuzen bij mini-biebjes die veel mensen tegenwoordig zelf bouwen en in hun tuin of aan de weg zetten. Of je neemt een abonnement op de bibliotheek, waarbij je toegang hebt tot boeken uit bibliotheken door het hele land heen.

Over het onderzoek naar e-readers

De vragenlijst over de duurzaamheid van e-readers is tussen 15 en 20 juni 2022 ingevuld door 22.149 mensen. De overgrote meerderheid is lid van het Radar Testpanel, een groep van ruim 75.000 mensen verspreid over heel Nederland en van divers opleidingsniveau. Zij delen regelmatig hun mening en ervaringen via online vragenlijsten. Wil jij daar ook voor worden uitgenodigd? Geef je op via deze korte intake-vragenlijst.