Een foto van jou op de social media van een horecazaak of bedrijf. Mag dit zomaar?

privacy site.jpg

Je herkent het misschien wel. In het weekend ben je verschillende terrassen afgestruind, waar je heerlijk van het zonnetje hebt genoten. Een tijd later kom je terecht op de social media van een van deze plekken en zie je opeens een foto van jezelf staan, terwijl je een biertje drinkt. Mag dit wel? 

Tegenwoordig wordt álles vastgelegd op beeld. De kans is dus groot dat je op de socialmediapagina van iemand anders terechtkomt, zonder dat dit misschien de bedoeling is. Maar wat zijn precies je rechten, als je op iemands Instagramstory staat of je foto terugvindt op de website van een bedrijf? 

Persoonlijke toestemming is nodig voor publicatie

Zodra mensen herkenbaar in beeld komen op een foto of in een video betreft het hun persoonsgegevens en treedt de privacywet in werking. Dit houdt in dat er wettelijke grondslag nodig is om een foto of video ergens te publiceren, zoals toestemming van de betreffende persoon. Ben jij het niet eens met publicatie, dan geldt volgens de wet dat jij de publicatie kan tegenhouden.

Er bestaat echter een duidelijk verschil tussen het maken van beelden voor je eigen gebruik en het plaatsen van deze beelden op internet of deze gebruiken voor commerciële of professionele doeleinden. 

Regels voor persoonlijk gebruik

Wanneer je een video of foto maakt en deze enkel deelt in een kleine appgroep of bijvoorbeeld op je eigen afgesloten Instagrampagina met enkele volgers is dit geen probleem. De belangrijkste voorwaarde is dat de content die je maakt voor privégebruik bedoeld is en slechts in beperkte kring gedeeld wordt. 

Wil je deze content bijvoorbeeld in een grotere Facebookgroep delen of op een online platform, dan mag dit niet zonder dat de mensen op de beelden hiermee hebben ingestemd. 

Regels voor professioneel gebruik

Andere regels gelden voor professioneel of commercieel gebruik. Mocht een horecagelegenheid bijvoorbeeld een foto van jou op hun Instagrampagina plaatsen, en ben je hierop herkenbaar, dan mogen ze dit eigenlijk niet doen zonder eerst aan jou toestemming te hebben gevraagd.

In de praktijk wordt hier echter over het algemeen soepeler mee omgegaan en kan het dus zeker zijn dat je foto’s van jezelf tegenkomt, zonder dat je wist dat deze gepubliceerd waren. Ben je het hier niet mee eens? Dan heb jij volgens de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) recht om de foto te laten verwijderen. 

Je bent vrijwel altijd herkenbaar

Nu vraag je je misschien af; maar wanneer is iemand precies identificeerbaar? Het antwoord hierop is dat dit vrijwel altijd het geval is. Ook wanneer een persoon niet met het volledige gezicht op de foto staat, is iemand alsnog aan zijn of haar houding of postuur al snel te identificeren en wordt jou al snel het recht van herkenbaarheid toegekend. 

Zelf beslissen wat je met de foto doet

Volgens de officiële regels is het dus aan jou om te bepalen wat er met een foto gebeurt op de socials van een horecagelegenheid, wanneer je hier herkenbaar op bent. Dit is altijd goed om te weten, maar of je verder gebruikmaakt van de AVG is natuurlijk helemaal aan jou!