background branding

Een kindje uit het buitenland adopteren? Binnenkort is het weer mogelijk

11042022-geadopteerd-meisje.jpg

De procedures voor adopties uit het buitenland worden de komende maanden weer hervat. Wel komen er striktere voorwaarden en komt de bemiddeling in handen van één overheidsorganisatie, schrijft minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Uitgangspunt is dat adoptie in de toekomst alleen mogelijk zal zijn bij kinderen voor wie 'geen passende opvang voorhanden is in landen van herkomst'.

Interlandelijke adopties zijn sinds februari vorig jaar opgeschort, naar aanleiding van een zeer kritisch rapport. Een commissie die naar het systeem tussen 1967 en 1997 keek, concludeerde dat er te veel misstanden hadden plaatsgevonden, en dat die nog steeds voorkomen.

Meer samenwerking met adoptielanden

Het kabinet lijkt erop te sturen dat interlandelijke adoptie eindig zal zijn. Het wil de samenwerking met de landen waar vandaan kinderen kunnen worden geadopteerd versterken, en ze ondersteunen om zelf opvang mogelijk te maken. Als zij dat punt hebben bereikt, of als ze te weinig doen om dat doel te bereiken, kan samenwerking met een land worden beëindigd.

In de plaats van de vier organisaties die nu nog bemiddelen bij interlandelijke adopties, komt er één overheidsorganisatie. Het inrichten van het nieuwe systeem zal wel even duren, aldus het ministerie. Ook het opstarten van de procedures 'zal een aantal maanden in beslag nemen'.

Bron: ANP