Een recept voor vier personen: waar worden die porties op gebaseerd?

Kookboek

Als je een recept uit een kookboek of van internet leest zie je het regelmatig staan: recept voor vier personen. Het aantal personen verschilt soms, maar veel recepten geven aan hoeveel personen kunnen eten van deze maaltijd, zodat jij je eigen boodschappen hierop kan aanpassen. Maar hoeveel zit er eigenlijk in één portie? En waar is dat op gebaseerd? 

Verschillen per kookboek

Hoeveel er in een portie voor één persoon zit kan per recept en per kookboek verschillen. “Een bbq-kookboek met veel vleesgerechten houdt waarschijnlijk andere hoeveelheden aan dan een kookboek met vegetarische recepten”, zegt een woordvoerder van het Voedingscentrum. 

Hoe groot een portie is en welke verhoudingen je in een recept vindt, verschilt niet alleen per kookboek. “Als je graag recepten volgt uit een kookboek ontdek je waarschijnlijk ook dat het per auteur verschillend kan zijn”, legt de woordvoerder uit. “Dit komt doordat iedereen andere porties fijn vindt.” 

Gangbare verhoudingen 

Ondanks dat de portie voor één persoon kan verschillen per recept en auteur, zijn er volgens het Voedingscentrum wel gangbare verhoudingen die recepten vaak volgen. “Voor rijst zie je bijvoorbeeld vaak dat er uitgegaan wordt van 75 gram per persoon,” legt de woordvoerder uit. Voor vlees, vis, ei en vegetarische producten wordt vaak uitgegaan van 100 tot 150 gram. 

“Ook bij het aanschaffen van de ingrediënten kom je vaak dezelfde porties tegen. Op een pak rijst of pasta staat bijvoorbeeld hoeveel porties eruit gehaald kunnen worden”, voegt ze hieraan toe. 

De hoeveelheid groente die je op het ingrediëntenlijstje van een recept ziet staan, zal vaak iets hoger uitvallen dan de hoeveelheid die je uiteindelijk op je bord hebt liggen. “Groente slinkt tijdens het koken of wokken. Vaak is er ook een deel dat bij het snijden wordt verwijderd.” vertelt de woordvoerder. In het recept wordt daarom vaak meer groente toegevoegd dan je uiteindelijk overhoudt. 

Aanpassen aan eigen behoeften  

Omdat de portiegrootte en verhoudingen in recepten kunnen verschillen, kun je de hoeveelheden dus ook gewoon aanpassen aan je eigen behoeften. Zo zal iemand die veel sport een grotere portie nodig hebben dan iemand die probeert af te vallen. 

“Luister hierin vooral naar je lichaam,” voegt de woordvoerder van het Voedingscentrum hieraan toe. “Zit je vol? Stop dan gerust met eten. Heb je juist nog veel trek? Schep dan gerust nog een beetje op.”