Koken met een airfryer: gezonder en goedkoper?

airfryer-friet2-190151326_s.jpg

Tegenwoordig is een airfryer niet alleen om te ‘fryen’. Je kunt het ook gebruiken als oven of om te braden en grillen. Sommige mensen zweren erbij, anderen vinden het maar niks. Bij welke groep hoor jij?

Beginnen bij het begin, hoe werkt een airfryer? Het apparaat frituurt, bakt, kookt en verhit je eten door warme lucht rond te blazen. Op deze manier lijkt het een beetje op een oven. De airfryer wordt vaak ook vergeleken met de oven, of zelfs een mini-oven genoemd. Er is echter een duidelijk verschil, de klassieke ovens blazen warme lucht vanaf de onderkant. Airfryers blazen vanaf alle kanten zoals een heteluchtoven.

Sneller klaar dan in de oven

Is het dan een mini-heteluchtoven? Nee, maar het lijkt er zeker op. Het verschil zit hem in de snelheid waarmee de lucht rondgaat in de apparaten. Dat is aanzienlijk sneller bij de airfryer. Het apparaat zorgt dat de producten die je er in doet sneller klaar zijn. Producten als friet worden dus op een andere manier bereid dan in de normale frituur.   

Duurdere snacks

Een nadeel is wel dat over het algemeen de airfryer snacks duurder zijn dan de snacks voor de frituur. Wel kunnen de meeste gewone snacks ook in de airfryer. Ze zijn over het algemeen minder goed dan degene die er speciaal voor gemaakt zijn. Maar dat is dan ook weer een kwestie van smaak. Maar voor de echt crispy frietjes moet je toch echt bij de frituurpan zijn. Olie kan simpelweg beter hitte verplaatsen dan lucht. 

Zijn de frietjes dan ook gezonder? Want je verhit met minder olie dus minder vet, zou je denken. Nee dat helaas niet. De snack die speciaal voor de airfryer zijn gemaakt zijn vaak wat vetter dan de ‘gewone’ snacks. Het verschil in vet is daardoor te verwaarlozen. 

Goedkoper dan koken op gas?

Dan de prijs. Volgens Brits onderzoek is de airfryer na de magnetron de goedkoopste manier van koken. Met gemiddeld gebruik kan je maar liefst de helft van het geld besparen in vergelijking tot koken op gas, en nog meer als je elektrisch kookt. Ook het gebruik van een airfryer tegenover een oven is snelle winst. Dit komt door de duur van het voorverwarmen.

Op een oven, ligt er natuurlijk aan welke je hebt en hoe oud hij is, moet je al gauw tien minuten wachten. Op een airfryer hoef je maar enkele minuten te wachten, of zelfs helemaal niet! Maar ga je de vergelijking aan met de frituur, dan valt het weer hartstikke mee. 

Is het gezonder?

Dan rijst de vraag, is een airfryer over het algemeen ook gezonder? Hier ligt het vooral eraan over welk product we het hebben. De airfryer gebruikt minder vet door de manier van koken. Hij verhit namelijk met lucht, net zoals een oven, terwijl bijvoorbeeld de frituur het frituurvet moet opwarmen. Er is ook veel meer frituurvet nodig om de friet of snacks helemaal in het vet te frituren dan bij de airfryer die frituurt door warme lucht rond te blazen. Maar zoals je eerder kon lezen zijn snacks vaak al vetter voordat je ze überhaupt in de airfryer hebt gegooid.

Maar je kan er natuurlijk ook groenten in koken en vlees braden. Hoe zit het daar dan mee? Hiervoor geldt ook dat je minder vet gebruikt, maar in tegenstelling tot friet en snacks zit er geen extra vet in de producten die je er in stopt. Er zijn uitzonderingen, een moot zalm is ook vet, maar gegrilde groenten zullen wel gezonder zijn dan kroketten. Uit onderzoek blijkt dat je tot wel 70 procent minder vet eet uit de airfryer.   

Bron: Utilita/Journal of Lipid Science and Technology/Voedingscentrum