Krijg je je airfryer lastig schoon? Een stukje citroen doet wonderen

158120267_m.png

Steeds meer mensen hebben er eentje thuis staan voor de lekkere trek of om te gebruiken bij het koken: een airfryer. Wie er eens een stukje zalm of lapje vlees in heeft gebakken, weet dat het schoonmaken erna best een frustrerend klusje kan zijn. Wist je dat dat helemaal niet nodig is?

De airfryer, eigenlijk een merknaam voor heteluchtfriteuse kwam in 2010 op de markt als ‘gezonder’ alternatief van de frituurpan. In plaats van frituurvet wordt circulerende hete lucht gebruikt om de gerechten te bereiden. Voedsel kan hiermee gegrild, gebakken, gebraden of gefrituurd worden. Maar erna moet de boel wel schoongemaakt, wil je de airfryer hygiënisch en zonder nare luchtjes kunnen blijven gebruiken.

Pas op met scherpe voorwerpen

Gebruik om te beginnen nooit scherpe voorwerpen om aanslag en viezigheid te verwijderen. Ook geen metalen schuurspons. Dat kan de anti-aanbaklaag beschadigen en dat zou zonde zijn. Gebruik in plaats daarvan een zachte borstel of spons. 

Citroen lost het hardnekkige vet op

De losse onderdelen van de airfryer in de vaatwasser zetten na gebruik kan, maar is soms niet afdoende. Je kunt de mand tien minuten weken in warm water met wat afwasmiddel. Hardnekkig vet kun je weghalen met een speciale airfryerreiniger, maar ook met citroen of citroensap. Dit alternatief is milieuvriendelijker. Leg aluminiumfolie in de airfryer en giet er een dun laagje water op. Snijd vervolgens een citroen in stukken of gebruik citroensap en leg of schenk dit bovenop de aluminiumfolie. Zet de airfryer 8 tot 10 minuten aan op 180 graden. De citroen (of limoen, dat kan ook) lost het hardnekkige vet op. En bijkomend voordeel: het neutraliseert ook direct vieze luchtjes. 

Vette vingers

De buitenkant van een airfryer wordt minder snel vies, vaak vooral door vette vingers, maar kun je schoonmaken met een schone, zachte doek. En is je airfryer niet meer schoon te krijgen? Dan is het niet nodig een hele nieuwe heteluchtfriteuse aan te schaffen. Vaak kan er een nieuwe binnenpan besteld worden als losse accessoire. 

Vieze geurtjes

En denk je de airfryer goed schoon te hebben, komen er nog steeds nare geurtjes vanaf bij gebruik? Dan is er kans dat het verwarmingselement last heeft van vetspetters die erop terecht zijn gekomen. Het verwarmingselement moet je nooit losmaken. Om er goed bij te kunnen kan het handig zijn de airfryer even op de kop te zetten. Haal dan natuurlijk wel eerst het mandje en de bak eruit. Om de lastig bereikbare hoekjes toch schoon te kunnen maken kun je een oude tandenborstel gebruiken. Maar het element erna droog met een zachte doek. 

Bron: handyman.nl