background branding

Koelkasttemperatuur checken en eten invriezen, zo bespaar je energie én geld in de keuken!

keuken-160867756_s.jpg

De energieprijzen rijzen tegenwoordig de pan uit, dat weet je ongetwijfeld wel. Maar nu de winter eraan komt is besparen op de verwarming minder fijn. Gelukkig zijn er andere plekken in huis waar je kan besparen.

Met deze tips bespaar je makkelijk energie en dus geld in de keuken!

Draaien aan de koelkast knop

Check de temperatuur van je koelkast regelmatig. De aanbevolen temperatuur ligt tussen de 0 en 5 graden. Sommige koelkasten hebben een draaiknop om de temperatuur in te stellen, over het algemeen zet je het op net iets over de helft. Zijn er 5 standen, dan mag het op 3. Zijn het er 7, dan zet je hem op 5. Ezelsbruggetje voor de standen: hoe hoger het getal, hoe lager de temperatuur.  

Probeer de temperatuur zo constant mogelijk te houden en houd het aan de lage kant. Dit doe je door bijvoorbeeld de deur zo kort mogelijk open te doen. Zo hoeft de koelkast geen extra moeite en energie gebruiken om elke keer weer kouder te worden. Geeft je koelkast niet zelf aan hoe warm of koud hij is? Een simpele thermometer werkt ook. Doe de thermometer in het midden van de koelkast, daar is de gemiddelde temperatuur, paar minuten wachten en dan weet je het ook. 

Nog een simpele tip om je koelkast niet te hard te laten draaien: als je een gekookte maaltijd voor de volgende dag wilt bewaren, laat het dan afkoelen voordat je het in de koelkast doet. 

Handwas of vaatwasser?

Radar heeft al eerder gekeken naar het verschil tussen je vaat wassen met de hand of het door de vaatwasser schoon te laten maken. Over het algemeen is met de hand de zuinigere optie. Belangrijk bij het wassen met de hand is dat je niet onnodig (heet) water gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld een teiltje en was niet onder een stromende kraan. Heet water is eigenlijk alleen nodig bij écht vieze vaat. Anders is lauw of zelfs koud water goed genoeg. Gebruik je de vaatwasser? De makkelijkste manieren om te besparen zijn om te zorgen dat de vaatwasser goed vol zit en de ecostand te gebruiken.

Koken

Ook met koken kun je gas en energie besparen. Studeer je of heb je ooit gestudeerd? Dan zal je hier ongetwijfeld ervaring mee hebben: de eenpansgerechten. Vooral de pasta’s en risotto’s zullen bekend zijn, maar tegenwoordig zijn er veel meer gerechten die in één pan kunnen. Denk aan currys of paella. Wil je twee vliegen in één klap slaan, kook dan meer dan er gegeten gaat worden en vries de rest in en geniet er later weer van. Sommige gerechten of los etenswaar als pasta en groenten kun je ook prima een korte tijd in de koelkast bewaren.

Invriezen

Heb je een vriezer tot je beschikking? Dat is fijn, want die is niet alleen handig voor pizza’s en ijsjes. Als je nog eten over hebt, of je bewust te veel eten heb gemaakt, dan kun je dat invriezen. Scheelt een volgende keer tijd, werk én geld. De magnetron is namelijk een stuk goedkoper dan de oven of het fornuis. 

Niet alle maaltijden zijn geschikt om in te vriezen, maar zeker soepen en ovenschotels zoals lasagne blijven lang goed in de vriezer. Laat ze goed afkoelen, doe er folie overheen en zet het met schotel en al in de vriezer. Past dat niet? Verdeel het dan vast in stukjes en doe de losse porties in de vriezer. 

Ook handig en makkelijk om in te vriezen: groenten. Wel belangrijk hierbij is om ze te blancheren voor je ze invriest. Blancheren doe je door de groenten zo’n twee minuten te koken en daarna direct onder te dompelen in ijskoud water. Laat ze uitlekken en je kunt ze  invriezen. Dit is belangrijk, want zo blijven de groenten lekker en ze smaken net alsof je ze net gekocht hebt.  

Hoeveelheid water

Als laatste misschien een inkoppertje, maar wel simpel en bespaart snel: kook alleen de hoeveelheid water wat je echt nodig hebt. Zo verbruik je geen energie voor verwarmd water dat je uiteindelijk niet gebruikt.

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start

Bronnen: Which?, Milieu Centraal, STV news