Een robotje voor je medicijnen: ouderenzorg moet digitaler worden
Ouderen die zorg nodig hebben, moeten in de toekomst waar mogelijk digitaal en op afstand worden geholpen. En de personeelsnorm van twee zorgmedewerkers op acht verpleeghuisbewoners kan soms worden losgelaten. Op die manier wordt de ouderenzorg minder arbeidsintensief en minder duur, schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer. Ook moeten er zeker 50.000 extra woningen komen voor ouderen die zorg nodig hebben.
Waar de wijkverpleegkundige nu nog aan huis komt, wordt in de plannen van de minister straks beeldbellen het uitgangspunt. Een slimme robot kan mensen eraan herinneren dat zij op tijd hun medicijnen innemen, en sensoren waarschuwen de verpleegkundige als iemand is gevallen. Een gps-tracker kan verplegers waarschuwen als iemand met dementie verdwaalt, zegt Helder tegen het AD.
Vergrijzing zet steeds meer druk op ouderenzorg
Deze andere manier van werken is volgens Helder hard nodig om te zorgen dat de ouderenzorg voor iedereen toegankelijk blijft. Het aantal mensen dat er een beroep op doet neemt de komende jaren door de vergrijzing snel toe en er komen niet in hetzelfde tempo nieuwe medewerkers bij. Om deze omslag mogelijk te maken, trekt het kabinet 770 miljoen euro uit.
Nieuwe woningen speciaal voor ouderen
Volgens Helder zijn in de komende jaren minstens 50.000 extra woningen nodig voor hulpbehoevende ouderen. Dat moeten geen ouderwetse verpleeghuisplekken worden, maar huizen of appartementen speciaal voor ouderen, waarbij zorg georganiseerd wordt. 'Er komen meer geclusterde woningen in hofjes, gemixte complexen met ouderen en jongeren,' zegt de minister tegen AD.
Bron: AD, ANP