Een strafblad door een ‘illegaal’ speelgoedwapen?

Op straat nietsvermoedende voorbijgangers beschieten met een gelblaster, het is een trend onder jongeren. De speelgoedwapens zijn in allerlei kleuren, soorten en maten te koop. Sommige zijn kleurrijk en hebben bijzondere vormen die weinig weg hebben van een echt wapen. Andere zijn, al helemaal wanneer ze zwart zijn gespoten, amper de onderscheiden van echt en dat brengt risico’s met zich mee.

Als je op straat op iemand schiet met een gelblaster brengt dat niet alleen risico’s mee voor degene die je raakt. Jij als schutter riskeert namelijk een strafblad. Ook ben je je gelblaster kwijt, want die mag je meteen inleveren. 

Daarnaast ziet de politie soms niet direct wanneer je met een gelblaster op straat loopt dat het een nepwapen betreft. Wanneer de politie dan een melding binnenkrijgt, gaan zij erop af alsof het een écht wapen betreft. Wat voor iemand dan gewoon een leuk spelletje was, is opeens doodserieus.

Zwart spuiten, en hij is niet meer te onderscheiden van echt

Niet alle gelblasters zien er even ongevaarlijk uit. Er zijn gelblasters met allemaal kleurtjes die lijken op speelgoed, maar er zijn ook blasters die zijn vormgegeven als een echt bestaand wapen. ‘Door hem zwart te spuiten neem je nog meer risico’s. Want wij gaan in het donker echt niet zien wat echt of nep is’, legt politieagent Kim van der Weij uit, ‘Het lijkt op een echt pistool. Dat betekent ook dat als jij hiermee gaat schieten en een voorbijganger belt de politie, wij er naartoe worden gestuurd. Als jij een jaartje of veertien, vijftien bent, en de politie staat ineens met een getrokken vuurwapen tegenover je, kan je je indenken hoe heftig dat is. Niet alleen voor jou, maar ook voor ons, want wij willen dat absoluut niet.’

‘Het raampje van de auto ging naar beneden en opeens kwam er een loop naar buiten’

Patrick werd beschoten met een gelblaster toen hij op zijn motor reed: ‘In eerste instantie schrok ik natuurlijk. Ik ben geraakt op mijn knieën, scheenbeen en hand. Op mijn scheenbeen voelde ik het wel een paar dagen, het was ook blauw, maar dat trok na een week gelukkig weer bij’ Sindsdien neemt Patrick wel meer afstand als er een autoraampje naar beneden wordt gedraaid.

Patrick is niet de enige die is beschoten met een gelblaster de afgelopen tijd. ‘Wij krijgen hier ook steeds meer meldingen van’, vertelt Kim. De politie waarschuwt voor de eventuele gevolgen en is zelfs ook speciale campagne gestart: #beterblijftjeblasterthuis. Hiermee probeert de politie jongeren op te roepen niet mee te doen aan de TikTok-challenge en de blasters niet op straat te gebruiken.

Vergeet geen veiligheidsbril

‘We begrijpen supergoed dat je zo’n gelblaster vet vindt en wij willen je dat plezier echt niet afnemen’, benadrukt Kim. Zolang je op afgesloten privéterrein speelt met de gelblasters, zit je goed. Vergeet niet een veiligheidsbril te dragen om je ogen te beschermen, want die zijn vooral erg kwetsbaar.

Welke risico’s loop je?

Waar kun je je schuldig aan maken?

- Niet richten op andere personen en geel letsel veroorzaken: baldadigheid (art. 424 strafrecht)

- Letsel bij iemand veroorzaken: mishandeling (art. 300 strafrecht)

- Met meerdere personen letsel of schade veroorzaken: openbare geweldpleging (art. 141 strafrecht)

- Het wapen lijkt op een echt vuurwapen: verboden wapens (art. 2 lid 1 wet wapens en munitie)Dat resulteert dus in een strafblad en dat wil je niet.