Eendenlever

Foie gras is Frans voor vette lever van de gans of de eend. Voor sommigen een delicatesse, voor anderen synoniem voor dwangvoederen van ganzen of eenden.

Om van een lever foie gras te maken, worden de dieren de laatste weken van hun leven namelijk gedwangvoederd middels een plastic of ijzeren buis die via hun keel in de maag wordt gestopt. Vanwege dergelijk dierenleed staat het eten van eendenlever en ganzenlever de afgelopen jaren ter discussie. Dit jaar besloten verschillende grote restaurantketens foie gras dan ook van de kaart te halen.

Hoe diervriendelijk is diervriendelijke lever?

Nu foie gras zo ter discussie staat, is er een nieuwe trend waarneembaar: restaurants zetten diervriendelijke eendenlever en ganzenlever op de kaart. Maar bestaat diervriendelijke lever eigenlijk wel?

 Nice to Meat is eendenlever-leverancier van verschillende restaurants. Deze eendenlever komt van de Spaanse boerderij Selectos de Castilla. In de folder van Nice to Meat lezen we dat de boerderij de eenden diervriendelijk grootbrengt. En 'op het laatst proppen ze zichzelf nog eens enkele weken vol met niets anders dan geweekte gele maïs'.Wakker Dier ontmaskert Nice to Meat

Dierenbeschermingsorganisatie Wakker Dier is met een verborgen camera afgereisd naar Spanje. De stichting heeft daar beelden gemaakt van eenden die gedwangvoederd worden. Dat is dus een ander verhaal dan wat Nice to Meat in zijn folder beweert. Toch communiceert Nice to Meat naar de restaurants waaraan hij levert, dat het om diervriendelijke lever gaat.Radar onderzoekt restaurants

Voor Radar is het tijd om te kijken hoe verschillende restaurants de consument voorlichten over de eendenlever. We gaan naar Hotel Krasnapolsky en naar Proeverij 274. Daar krijgen we expliciet te horen dat de eendenlever komt van eenden die niet gedwangvoederd zijn.

Ook bezoeken wij het Amstel Hotel en restaurant Vermeer te Amsterdam. Ook hier krijgen we te horen dat het om diervriendelijke eendenlever gaat. Na wat speurwerk blijkt dat de twee restaurants eendenlever geleverd krijgen van het Belgische bedrijf Plaisir de la Table. Desgevraagd geeft dit bedrijf klip en klaar aan dat de eendenlever die het levert, wel degelijk van gedwangvoederde dieren afkomstig is. We zijn dus verkeerd voorgelicht door het Amstel Hotel en restaurant Vermeer.

Wakker Dier vindt dit onacceptabel en zal bij de restaurants aandringen om de eendenlever van de kaart te halen.

Restaurants en leveranciers reageren

Restaurant de Proeverij 274 in Amsterdam is erg geschrokken van de uitkomsten. Als blijkt dat de methode van diervriendelijk grootbrengen in werkelijkheid niet wordt nageleefd, zullen zij het product direct van de kaart halen.

Het overigens staat vast dat Proeverij 274 eendenlever krijgt van Selectos de Castilla. Lees hier de reactie van restaurant Proeverij 274.


Ook Hotel Krasnapolsky neemt eendenlever af van Nice to Meat, maar het is niet zeker of de eendenlever van de Spaanse boerderij afkomstig is.

 Restaurant Vermeer, ook een onderdeel van NH Hoteles, neemt geen eendenlever af van Nice to Meat, maar van onder andere Plaisir de la Table. Deze leverancier geeft toe dat er gedwangvoederd wordt. Lees hier de reactie van NH Hoteles.



Het Amstel Hotel wil slechts kwijt dat zijn restaurant La Rive geen eendenlever van Nice to Meat afneemt. Plaisir de la Table, leverancier van eendenlever, geeft aan aan het Amstel Hotel eendenlever te leveren en daarbij dwangvoeding te gebruiken. Het Amstel Hotel wil hier geen commentaar op geven.