Eendenlever
Foie gras staat in toenemende mate ter discussie, omdat de productie met dierenleed gepaard zou gaan. Restaurants kiezen er daarom voor om 'diervriendelijke' eendenlever op de kaart te zetten. Maar hoe diervriendelijk is deze lever eigenlijk?
Radar bezoekt vier restaurants en laat zich voorlichten over de eendenlever op de kaart. Bij alle vier wordt duidelijk gezegd dat er geen gebruik wordt gemaakt van dwangvoedering. Deze voorlichting blijkt echter niet te kloppen.
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
9Foie gras staat in toenemende mate ter discussie, omdat de productie met dierenleed gepaard zou gaan. Restaurants kiezen er daarom voor om 'diervriendelijke' eendenlever op de kaart te zetten. Maar hoe diervriendelijk is deze lever eigenlijk? Radar bezoekt vier restaurants en laat zich voorlichten over de eendenlever op de kaart. Bij alle vier wordt duidelijk gezegd dat er geen gebruik wordt gemaakt van dwangvoedering. Deze voorlichting blijkt echter niet te kloppen. Bekijk de uitzending
Om er zeker van te zijn dat je geen gebruik maakt van mishandelde dieren kun je het beste alleen je inkopen doen bij de biologische slager. En zowie zo maar 2 x per week vlees eten. Ook uit milieu overweging. Eendenlever nooit eten dus!
Geen erg grote belangstelling voor dit onderwerp getuige de "vele"reacties. In Frankrijk is dit wel anders,pak de Fransen hun "Kerstdelicatesse"niet af . Ik denk trouwens niet dat,dat ooit zal lukken. En dan nog :foie gras is niet dieronvriendelijker dan welk ander in de bio-industrie geproduceerd vlees. Zoals de reportage al liet zien lopen de dieren vrij rond ,scharrelen noemen we dat. Alleen de laatste 3 weken van hun leven zitten ze binnen en worden ze volgestopt. Dit is overigens een methode die gebruik maakt van de toch al aanwezige neiging van die dieren om voorafgaand aan de trek ,zichzelf vol te vreten en daardoor een vette lever te krijgen. Verder is het volstoppen van de krop iets wat ouderdieren in de natuur ook bij hun kuikens doen,dus wij vinden dat heel erg omdat we er met mensenogen naar kijken. Naar mijn smaak is het enige echte probleem de industriele schaal waarop het gebeurt en helaas is dat net zo erg bij biologisch vlees. Alleen moesten mensen eens een kijkje gaan nemen op meer biologische bedrijven . Logisch dat er hier en daar een dode valt ,want je mag geen medicamenten gebruiken als de dieren ziek zijn,je mag ze niet preventief ontwormen,je mag het land waar ze lopen niet behandelen en hun voedsel niet conserveren. Dus is er maar één mogelijkheid om goed biologisch te werken en dat is veel minder dieren houden en eten. Trouwens niet helemaal overschakelen op vegetarisch,want als er geen dieren meer geslacht kunnen worden ,dan hebben we straks ook geen zuivel en eieren meer en als de oogst dan mislukt zijn we toch behoorlijk in de aap gelogeerd. Mijn mening komt voort uit het feit,dat ik naast een biologische rundveehouder woon,waar de dieren weliswaar nu nog buiten lopen ,maar er is geen gras meer sinds het is gaan vriezen en dan krijgen ze een rol beschimmeld hooi als ze geluk hebben en ze zien eruit als kapstokken,de tranen springen in je ogen. Hij verkoopt zijn producten in Parijs waar er gretig aftrek is voor biologisch voedsel ,hier weten de mensen wel beter. Ik eet dus met Kerst een stukje foie gras terwijl ik me ervan bewust ben ,dat ik er voor mijn eigen gezondheid en die van de wereld niet teveel van moet nemen. En dan hoop ik maar dat het geen biologische foie gras is.