Eerder kans op overlast eikenprocessierups door hoge temperaturen

eikenprocessierups-plaag-18052018.jpg

Door de hoge temperaturen verloopt de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen snel. De afgelopen week zijn op veel plaatsen al de eerste rupsen met brandharen aangetroffen. Nog niet eerder zaten rupsen met brandharen zo vroeg laag in de bomen.

De kans op contact met brandharen neemt daardoor toe. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de site naturetoday.com. De brandhaartjes van de rupsen kunnen zorgen voor klachten zoals ontstoken ogen, jeuk en koorts.

Vanwege de aanhoudende hoge temperaturen is de verwachting dat de meerderheid van de rupsen rond eind mei nesten gevormd heeft en duidelijk waarneembaar zal zijn. De periode met de grootste kans op overlast van de brandharen start begin juni. De overlastperiode zal tot in juli aanhouden. De precieze lengte van de periode hangt af van de temperatuurontwikkeling.

Op basis van het aantal waargenomen eikenprocessievlinders in 2017 en de optimale ontwikkeling van veel rupsensoorten is de verwachting dat het aantal eikenprocessierupsen vergelijkbaar zal zijn met vorig jaar.

Bron: ANP

Meer over