Eerlijke Bankwijzer: klimaatbeleid banken is niet in orde

klimaatbeleid.jpg

Het klimaatbeleid van Nederlandse banken schiet over het algemeen nog ernstig tekort. Dat stellen de organisaties achter de Eerlijke Bankwijzer in hun woensdag gepubliceerde nieuwe rapport.

Alleen SNS, ASN en Triodos krijgen een hoog cijfer van de onderzoekers op het gebied van klimaat. Aegon, ING, ABN AMRO, Rabobank, Delta Lloyd en Van Lanschot krijgen een dikke onvoldoende. De onderzoekers wijzen er onder meer op dat veel banken niet van oliebedrijven verlangen dat ze boringen in het kwetsbare Noordpoolgebied voorkomen. Verder publiceren de meeste banken geen meetbare CO2-reductiedoelstellingen voor de bedrijven waarin ze investeren.

Triodos scoort het beste

De negen financiële instellingen die zijn onderzocht verbeterden in het afgelopen jaar hun duurzaamheidsbeleid op in totaal vijftig onderwerpen. ABN Amro en Triodos spanden de kroon met verbeteringen op tien onderwerpen. ING volgde met zeven. Van alle banken scoort Triodos het vaakst de hoogst mogelijke score van 10 en Aegon het vaakst een 1.

Belastingontwijking scoort slecht

Volgens de onderzoekers scoren de banken over het algemeen goed op mensenrechten, arbeidsrechten en corruptiebestrijding. Op het gebied van belastingontwijking wordt het beleid echter als zwak bestempeld. De bankwijzer is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX.

Reactie Nederlandse Vereniging van Banken

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt in een reactie de intentie van de organisaties om het duurzaamheidsbeleid van banken transparanter te maken te ondersteunen. Maar de bankenkoepel zet wel al langer vraagtekens bij de gekozen methodiek en de kwaliteit van de onderzoeken. Zo zijn diverse initiatieven van de banken op het gebied van klimaatbeleid niet in het rapport terug te vinden. De NVB stelt daarom binnenkort opnieuw met de Eerlijke Bankwijzer in gesprek te gaan.

Bron: ANP