'Eerst duidelijkheid over Janssen-vaccin nodig': zes weken vertraging bij negatief oordeel

14042021janssen.jpg

Het nieuwe Janssen-vaccin wordt voorlopig nog niet toegediend in Nederland. Zorgminister Hugo de Jonge wil eerst meer weten over mogelijke ernstige bijwerkingen. Hij maakte dat woensdag bekend na een advies van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson om het coronavaccin nog niet te gebruiken. De minister wacht nu eerst het onderzoek van de Europese toezichthouder EMA af. De toezichthouder verwacht in de loop van volgende week met een oordeel te komen.

Aanleiding voor het onderzoek zijn meldingen uit de Verenigde Staten over mogelijk ernstige bijwerkingen. Het gaat om bloedstolsels in de hersenen in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. In de VS hebben al bijna 7 miljoen mensen een Janssen-prik gekregen. Zeker zes mensen kregen last van de zeldzame trombose, waaraan één vrouw overleed.

Begin van de week ontving Nederland de eerste bijna 80.000 doses van Janssen.

Zes weken vertraging als vaccin onbruikbaar blijkt

Als het nieuwe coronavaccin van Janssen helemaal niet kan worden gebruikt, dan kan dat leiden tot een vertraging van zes weken in de vaccinatieplanning van het ministerie van Volksgezondheid. Zorgminister Hugo de Jonge zei dat in een toelichting op zijn besluit om Janssen niet te laten toedienen voordat er meer informatie is over ernstige bijwerkingen.

De minister gaat er overigens niet van uit dat Janssen helemaal wegvalt. 'Ik ga ervan uit dat we het breed kunnen inzetten, hooguit met een doelgroepbeperking. Laten we niet hyperventilerend in de kroonluchter hangen. Eerst de feiten en transparant zijn.'

Wel vooruit met Pfizer

Tegelijk noemt De Jonge het mooi nieuws dat Nederland en de Europese Unie eerder vaccins van Pfizer geleverd krijgen. 'Het gaat om 2 miljoen doses. Nu is het een keer eerder meer en dat is fantastisch.' Deze levering is niet meegenomen in de berekende vertraging van zes weken.

Wachten op EMA om zeldzame trombose

De Jonge wil pas met de toediening van Janssen beginnen nadat het Europese geneesmiddelenbureau EMA met meer informatie komt over mogelijk ernstige bijwerkingen. Het gaat om een zeldzame vorm van trombose, zoals ook het geval is bij het vaccin AstraZeneca. Tegelijk zegt de Europese toezichthouder dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de nadelen van eventuele bijwerkingen.

De minister wil desondanks toch eerst uitstel. Hij voegt zich daarin naar een advies van de fabrikant van Janssen van woensdag om het middel voorlopig nog niet te gebruiken.

Volgens De Jonge is op de lange termijn de bereidheid van mensen om zich te laten inenten 'bepalend voor de snelheid waarmee we de crisis achter ons kunnen laten'. De Jonge denkt dat de bereidheid een deuk kan oplopen 'als we de leverancier negeren. Dus we wachten de feiten af voor volgende week. We maken ons niet op voorhand zorgen.'

Bron: ANP