Eerste aanmeldingen op ikbenveilig.nl

Op de site ikbenveilig.nl hebben zich dinsdag binnen anderhalf uur 34 mensen aangemeld die betrokken waren bij de serie ongelukken op de A58. De site van het Rode Kruis is bedoeld om het thuisfront te laten weten hoe het met je gaat. Ook als je iemand zoekt, kun je dat aangeven.

Volgens een woordvoerder waren er vijf 'matches' van mensen die ongerust waren en mensen die konden laten weten dat het goed met ze ging.Eerste keer

Het is de eerste keer dat dit middel in Nederland wordt ingezet, aldus het Rode Kruis. De site moet de communicatie na een calamiteit makkelijker maken. Vrijwilligers van het Rode Kruis vragen op de A58 mensen die daar nog staan iets achter te laten op de site, zodat hun familieleden gerustgesteld zijn.

Het idee is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar tijdens calamiteiten goede ervaringen zijn opgedaan met een soortgelijke website. 'Het is bijvoorbeeld gebruikt na de aanslag op de marathon van Boston. Daar was het heel effectief', aldus de woordvoerder.Update 17 september:

Zo'n 45 mensen die betrokken waren bij de serie ongelukken op de A58 hadden zich om 18:00 gisteravond aangemeld op de site.

Over de eerste inzet in Nederland is het Rode Kruis positief. 'Je merkt nu in de praktijk dat er behoefte aan is en dat mensen gaan reageren. We zullen het vaker inzetten als de nood er is. Het is nu vooral een zaak om meer bekendheid te krijgen, zodat mensen weten dat de site bestaat.'

Bron: ANP