App voor hoofdletsel tijdens het sporten

Om hoofd- en hersenletsel tijdens het sporten te signaleren, is er vanaf donderdag de gratis app Hoofdletsel Sport. Elk jaar lopen ruim 75.000 sporters hoofdletsel op. Soms is dat zo ernstig dat ziekenhuisopname nodig is. Per jaar sterven ongeveer zes sporters aan een hoofdblessure.

Met de app wil VeiligheidNL ervoor zorgen dat snel kan worden ingeschat hoe ernstig het letsel is, of het verantwoord is door te sporten en of het nodig is om medische hulp in de schakelen. In de app helpen lijstjes en testjes lichamelijke symptomen van hoofd- en hersenletsel te herkennen en het geheugen van de sporter met de juiste vragen te controleren. De app geeft adviezen tot en met het direct bellen van 112.Hoofdletsel onderschat

Uit onderzoek blijkt dat sporters met name licht hoofd- en hersenletsel onderschatten. 'Als er niet snel, tijdig en op een juiste manier wordt gehandeld, kunnen sporters hun leven lang lichamelijke en psychische problemen houden', zegt VeiligheidNL. Vooral voetbal, hockey, paardrijden, schaatsen, wielrennen, zeilen en zwemmen zijn de meest risicovollesporten.

De app is met financiering van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en samen met NOC*NSF, KNVB, Hersenstichting Nederland, KNHB, Vereniging voor Sportgeneeskunde en het Nederlandse Rode Kruis ontwikkeld.

Bron: ANP