App moet allergische consument helpen

Onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research ontwikkelen samen met de stichting Voedselallergie de Allergie-checker. Deze app moet consumenten met een allergie helpen bij het boodschappen doen, zodat het maken van een veilige voedselkeuze eenvoudiger wordt.

In de app kan je per gezin een persoonlijk profiel aanmaken. Hierin kan de gebruiker onder andere aangeven in welke mate hij allergisch is en voor welke allergenen hij een gevoelig is. Vervolgens is de informatie die de gebruiker krijgt volledig afgestemd op het profiel.Diverse partners zijn betrokken bij het project evenals mensen met een voedselallergie. Zo kan de app goed aansluiten bij de verwachtingen en praktijkervaringen van allergische consumenten.

Informatie komt tot nu toe onder meer uit de levensmiddelendatabank van het Voedingscentrum en databases van Jumbo supermarkten. Momenteel zijn bijna 30.000 artikelen geregistreerd.  Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer producten in de applicatie staan.

Scannen barcode


Scannen barcode

In de winkel kan de consument de barcode van een product scannen en vervolgens krijgt hij informatie over de geschiktheid van het product. Ook kan thuis al gezocht worden naar producten zodat het boodschappen doen gemakkelijker wordt.

Testgroep


Testgroep

In november wordt het prototype van de Allergie-checker door een groep allergische consumenten getest, zodat de ervaringen gebruikt kunnen worden in de verdere ontwikkelingen.

Bron: AGF.nl