Eerste barbecue slachtoffers

Door de vroege lente zijn de eerste 'barbecueslachtoffers' nu al in brandwondencentra opgenomen. Normaal vallen de eerste slachtoffers rond juni. Vooral kinderen zijn vaak het slachtoffer, laat de Brandwonden Stichting weten. Een voorlichtingscampagne die in juni gepland stond, gaat nu vervroegd van start.

Een brandwond is bijna altijd het gevolg van het aansteken van de barbecue met spiritus, wasbenzine of brandgel met een steekvlam tot gevolg. Volgens de stichting is het veiliger om de barbecue met aanmaakblokjes aan te steken.

Tot nu toe zijn volgens de stichting vier jongeren onder de 18 jaar opgenomen. Dertig mensen houden jaarlijks een blijvend litteken over aan de barbecue. Elk jaar melden zo'n 120 barbecueslachtoffers zich volgens de stichting bij de spoedeisende hulp met brandwonden. In ongeveer dertig gevallen zou het om kinderen onder de 5 jaar gaan.

Volgens een woordvoerder van de stichting komt dat doordat kinderen in die leeftijd nog onvoorspelbaar zijn. \"Opeens kunnen ze lopen. Ouders houden daar vaak geen rekening mee. Dan staan de kinderen opeens met hun handen op de gril.\" Ook spiritus pakt volgens de stichting slecht uit voor kinderen. Omdat de steekvlam altijd van de aansteker afgaat, zijn vooral toekijkende kinderen vaak het slachtoffer. De vlam raakt hen dan vaak op hoofdhoogte.

Met het mooie weer en de meivakantie in aantocht is nu besloten eerder te beginnen met de voorlichtingscampagne. \"We hebben al flyers verspreid via aanmaakblokjes\", zegt de woordvoerder. \"Ook beginnen we in mei een radiocampagne en we zetten banners op internet.\