background branding

Eerste Nederlandse zonne- en windenergiepark in 2020

ENERGIEPARK-20190812.jpg

Nederland krijgt het eerste energiepark dat uit een combinatie van zonnepanelen, windturbines en accu's bestaat. Dat meldde Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, dat het park gaat bouwen op het eiland Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland. Het park wordt naar verwachting volgend jaar in september in gebruik genomen.

Volgens Vattenfall vullen windenergie en zonne-energie elkaar goed aan. 'Als het stevig waait, schijnt er vaak minder zon. En als de zon goed schijnt, waait het meestal minder hard', licht Margit Deimel, directeur van de divisie Zon en Batterijen bij Vattenfall, toe. De accu's zijn in eerste instantie nodig om de energie van zonnepanelen en windturbines in balans te brengen zodat de stroom gelijkmatiger aan het net kan worden geleverd. Daarnaast gebruikt Vattenfall de accu's in de toekomst voor opslag van energie.

Zelf een zonnepaneel aanschaffen

Overweeg jij zonnepanelen te kopen? Radar zet op een rij waar je aan moet denken:

Zonnepanelen kopen: wat moet je weten

Als je met de zonnepanelen die je op je dak hebt liggen meer stroom opwekt dan je verbruikt, kan je de overtollige stroom dan aan je vrienden, familie of buren schenken? Radar zocht voor je uit wat je kan doen met teveel opgewekte zonne-energie? Bekijk hier het fragment.

400.000 huishoudens voorzien van groene stroom

Het energiepark kan straks zo'n 40.000 huishoudens voorzien van groene stroom. Op het park verrijzen windturbines met een hoogte van maximaal 150 meter en 124.000 zonnepanelen. De accu's komen ook op het park in een tiental zeecontainers.

Lees ook: RADAR+: Zonnepanelen

Bron: ANP