'Effect slimme meter makkelijk te versterken'

slimmemeter.jpg

Het effect van de 'slimme meter' om energie te besparen kan makkelijk worden versterkt door gebruikers regelmatig een mailtje te sturen over hun elektriciteitsverbruik. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Rotterdamse woningcorporatie Woonstad in samenwerking met onder meer de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE).

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) trok vorige maand nog aan de bel omdat de energiebesparing door huishoudens met slimme energiemeters achterblijft bij de verwachting. Terwijl door de overheid werd gerekend op een besparing van 3,5 procent, blijft die steken op minder dan 1 procent.

Besparingstips

Uit de nieuwe studie blijkt echter dat mensen energiezuiniger gedrag vertonen wanneer ze als aanvulling op het slimme overzicht van hun energieverbruik ook geregeld geprikkeld worden met meldingen en besparingstips. Dan wordt gemiddeld 3 tot 6 procent op de elektriciteitsrekening bespaard.

Vorig jaar besloot de overheid dat alle woningen een slimme energiemeter krijgen. Inmiddels is deze bij ruim een kwart van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens geïnstalleerd.

Radar maakte eerder een artikel over hoe je gratis energie kan besparen.

Bron: ANP