'Slimme meter is onbetrouwbaar'

slimmemeter_030317_780.jpg

Naar schatting 850.000 slimme energiemeters die in Nederlandse meterkasten hangen kunnen meer meten dan het daadwerkelijke verbruik. Dat blijkt uit laboratorium-onderzoek van de Universiteit van Twente, dat maakt de universiteit vanavond bekend in EenVandaag.

Andere energiebronnen in huis, zoals bijvoorbeeld opladers van mobiele telefoons, kunnen de meters beïnvloeden. De stand op deze meterkasten kan tot zes keer hoger uitvallen dan het werkelijke energieverbruik. In dat geval betalen klanten dus voor meer energie dan ze daadwerkelijk gebruiken.

Te goedkoop, te simpel

Volgens Frank Leferink, hoogleraar Electromagnetic Compatibility aan de Universiteit van Twente, ligt dit vooral aan het feit dat de meters die de afgelopen jaren in veel huishoudens zijn geplaatst "onvoldoende robuust zijn gemaakt." Het onderzoek van Leferink verschijnt vrijdag in een internationale wetenschappelijke publicatie.

Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle energienetbeheerders zegt dat de meter verouderd is. "Waar we hier over praten is voortschrijdend inzicht van de wetenschap over hoe je met statische meters tot een een goede verbruiksmeting komt," aldus de directeur van Netbeheer Nederland André Jurjus. Uit eigen onderzoek van Netbeheer blijkt dat gebruik van de meter in gewone huishoudens niet tot hogere energierekeningen heeft geleid. Bekijk hier de persverklaring van de brancheorganisatie.

Netbeheer zegt dat de storingsgevoelige meter inmiddels niet meer wordt geplaatst. Maar volgens hoogleraar Leferink doet het probleem zich nog steeds voor, ook bij de nieuwe meters.

Vaker signalen

De Consumentenbond laat aan EenVandaag weten dat zij vaker signalen krijgen dat het energieverbruik omhoog schiet na het plaatsen van een slimme meter. Zij eisen dat de netbeheerders de klachten van klanten serieus moet opnemen. Liesbeth van Tongeren, Kamerlid voor GroenLinks vindt dat netbeheer 'dit nu onmiddellijk veel serieuzer moeten nemen dan ze in eerste aanleg doen. En ze moeten door onderzoek en door vervanging zorgen dat dat consumentenvertrouwen in de meter blijft.'

De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om voor 2020 alle energiemeters te vervangen voor slimme meters.

Weten of jouw meter teveel kan meten?

Wil je weten of jouw meter tot de categorie van 850.000 meters hoort die mogelijk meer energieafname meet dan daadwerkelijk is verbruikt? Maandag zetten ze een overzicht online op netbeheernederland.nl. In EenVandaag riep de Consumentenbond consumenten op hun eventuele klachten te melden bij de netbeheerder of de ACM, de Autoriteit Consument en Markt. Via deze link kom je met hun in contact.

Update woensdag 8 maart: Lijst met meters online

Omdat de website van Netbeheer Nederland problemen heeft kun je hier het overzicht vinden om te kijken of jouw meter tot de categorie van 850.000 meters hoort die mogelijk meer energieafname meet dan daadwerkelijk is verbruikt.Overzicht slimme meters

Artikel van Radar gratis in je mailbox

Bron: EenVandaag