Slimme meter: van het meterkastje naar de muur

De slimme meter is in opspraak. Eerder constateerde de Universiteit Twente dat deze meters te veel verbruik kunnen registreren en bij het meldpunt dat Radar opende, stromen de klachten binnen. Wat is er aan de hand in onze meterkast en waar kunnen consumenten terecht als ze vragen hebben, of hun meter niet vertrouwen?

Veel mensen hebben al een slimme meter en wie hem nog niet heeft, zal er binnenkort een krijgen. Over deze meters is de laatste tijd nogal wat ophef. Radar opende een meldpunt en kreeg in ruim een week meer dan 500 meldingen.Bekijk het stappenplan om je verbruik te controleren

Wat is er aan de hand? De Universiteit Twente en de Hogeschool Amsterdam publiceerden onlangs een onderzoek waaruit blijkt dat de slimme meter meer energie kan registreren dan er daadwerkelijk is gebruikt. Veel van de klachten die binnenkomen bij het meldpunt gaan hierover. Maar ook melden veel consumenten dat ze met vragen over hun slimme meter van het kastje naar de muur gestuurd worden.

Aanspreekpunt

De energieleverancier is het aanspreekpunt voor klanten. Dat is ook de partij waar je als klant de energierekening aan betaalt; je hebt een klantrelatie met de leverancier en dus kun je daar ook terecht met vragen over je energieverbruik.

Maar de energieleverancier is niet verantwoordelijk voor de meter die in jouw meterkast hangt. Dat is de netbeheerder. Veel energiebedrijven verwijzen door naar de netbeheerder als klanten vragen hebben over de slimme meter.

Het is dus nogal onduidelijk wie de klanten te woord moet staan. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft aangegeven dat het niet de bedoeling is dat klanten van het (meter)kastje naar de muur gestuurd worden.

Daarnaast benadrukt de ACM dat de meters die in Nederland hangen betrouwbaar zijn. Zij baseren zich dan op conclusies van het Agentschap Telecom dat toezicht moet houden op de kwaliteit van de meters en het onderzoek daarnaar door de netbeheerders.

Radar's meldpunt slimme meter

Veel mensen die een klacht insturen bij het meldpunt klagen over een hoger energieverbruik sinds ze een slimme meter hebben gekregen. Dat komt overeen met het resultaat van het onderzoek van de Universiteit Twente. Volgens Netbeheer Nederland kunnen er echter ook andere oorzaken zijn.

Zo kan het zijn dat de oude meter te weinig energie registreerde of dat er fouten zijn gemaakt bij het registreren van de meterstanden. Wat de daadwerkelijke oorzaak van het verschil in verbruik is, moet worden onderzocht.

Netbeheerders

De netbeheerders zijn dus niet het aanspreekpunt, maar wel de partij die over de meters gaan. Dit is nogal verwarrend voor de consument. Ook de netbeheerders benadrukken dat er geen grote problemen zijn met de meters.

Zij kennen het onderzoek van de Universiteit Twente en zeggen dat er in een laboratoriumsetting altijd wel onregelmatigheden gevonden kunnen worden. Een dergelijk onderzoek zou in de thuisomgeving plaats moeten vinden.

Wel neemt Netbeheer Nederland, de branchevereniging van netbeheerders de klachten heel serieus. Samen met de energieleveranciers gaan zij ervoor zorgen dat er één aanspreekpunt komt voor consumenten met vragen en klachten.Klachten

Mensen die ook merken dat ze na het plaatsen van de slimme meter veel meer energie zijn gaan gebruiken en hier geen logische verklaring voor hebben, kunnen zich melden bij het meldpunt van Radar.Naar meldpunt slimme meter

Eerst eens nagaan of jouw energieverbruik onverklaarbaar hoog is?Bekijk het stappenplan van Netbeheer Nederland

Forumreacties

48
  • Door Radar

De slimme meter is in opspraak. Eerder constateerde de Universiteit Twente dat deze meters te veel verbruik kunnen registreren en bij het meldpunt dat Radar opende, stromen de klachten binnen. Wat is er aan de hand in onze meterkast en waar kunnen consumenten terecht als ze vragen hebben, of hun meter niet vertrouwen? Maandag 20 maart 2017 bij Radar, om 20:30 uur op NPO 1 Lees meer: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/20-03-2017/

  • Door sjalawa

Ik heb Liander gebeld die bevestigde dat ik een corrupte slimme meter heb , maar ze weigeren deze meter te vervangen , ik heb hun oer twitter gesommeerd. Deze corrupte meter te vervangen omdat ik opgelicht ben door Liander .ga nu de Das rechtsbijstand inschakelen . Ongehoord van Liander , ik laat het er niet bij zitten!

  • Door bprosman

Waar ben je opgelicht dan ?

Eerder constateerde de Universiteit Twente dat deze meters te veel verbruik kunnen registreren
Veel mensen lezen voor het gemak maar over het woord "Kunnen" heen, snap t wel... ook van Radar, "storm in glas water" is natuurlijk niet goed voor de kijkcijfers.