background branding

Eicodes en keurmerken: zo weet je of je een diervriendelijk ei koopt

Diervriendelijk Ei

Wie eieren koopt, kan verdwalen in de tal van codes, keurmerken en soorten eieren die in het supermarktschap te vinden zijn. Hoe maak je een bewuste- en diervriendelijke keuze en wat betekenen al deze codes?

Het Beter Leven-keurmerk: hoe werkt dat?

Wie een diervriendelijker ei wil kopen, kan op zoek gaan naar eieren met het Beter Leven-keurmerk. Deze bestaat uit één, twee of drie sterren. Hierbij zijn drie sterren het hoogst haalbare. Wat betekenen deze sterren? 

Eieren met één ster Beter Leven-keurmerk

Deze eieren zijn gelegd door leghennen met een overdekte uitloop. Zij bevinden zich in stallen met daglicht en de hennen kunnen het natuurlijke gedrag vertonen. Zo kunnen ze scharrelen, bodempikken, een stofbad nemen. 

Eieren met twee sterren Beter Leven-keurmerk

De eieren zijn gelegd door leghennen met een overdekte uitloop die begroeid moet zijn en beschutting kan bieden. Er leven evenveel leghennen per vierkante meter als bij de eieren met een ster. Ook bij eieren met twee sterren kunnen de hennen natuurlijk gedrag vertonen door de inrichting van de verblijven. 

Eieren met drie sterren Beter Leven-keurmerk

Eieren met drie sterren Beter Leven-keurmerk zijn eieren waarbij er nog meer is gelet op het welzijn van het dier (dan de eieren met één ster of twee sterren). De hennen hebben een overdekte uitloop, die weer begroeid moet zijn en voldoende beschutting biedt. Ook het natuurlijke gedrag is, zoals bij de andere sterren, mogelijk. 

Het verschil met de vorige categorie is dat er minder hennen per vierkante meter leven. Zo leven er gemiddeld 6.7 kippen per vierkante meter. Bij de andere twee keurmerken zijn dat gemiddeld negen kippen per vierkante meter. 

Of er ook eieren zonder Beter Leven-keurmerk nog in de schappen liggen? Nee, de standaard scharreleieren zonder keurmerk zijn eigenlijk niet meer in het supermarktschap te vinden. 

Zijn diervriendelijke eieren beter voor je gezondheid?

Radar is daarnaast benieuwd: zijn eieren met meer sterren beter voor je gezondheid? “Voor zover bekend kan dit niet worden geclaimd”, vertelt een woordvoerder van de Dierenbescherming. Deze organisatie geeft de keurmerken na strenge en zorgvuldige controles af. 

De eicodes: wat zegt het nummer 1,2 of 3?

Naast het Beter Leven-keurmerk kun je ook kijken naar de eicodes. Dit zijn de vaak rode codes, bestempeld op het ei. Het is wettelijk verplicht dat jouw ei beschikt over een code. Hoe weet je dan of je te maken hebt met een ei waarbij gelet is op het welzijn van dieren?

De codes beginnen met het cijfer 0,1,2 of 3. Hoe lager het nummer hoe beter voor de kip. Zo zit het:

0: de eieren zijn biologisch,

1: Vrije-uitloopeieren of graseieren 

2: Scharreleieren of rondeeleieren

3: kooi-eieren

Maar let op: binnen de codes zitten verschillen. Wil je als consument letten op de aankoop van een diervriendelijk ei? Dan kun je beter letten op het Beter Leven-keurmerk. 

Wél verwerkt in andere producten

Hoewel er geen eieren zonder keurmerk meer te vinden zijn in de schappen van een supermarkt, betekent dit niet dat je geen eieren meer uit legbatterijen kunt kopen. Zo zijn deze eieren nog weleens verwerkt in mayonaises, koekjes of cakes. Ook worden deze eieren soms nog wel verkocht op markten.

Hoe weet je dan als consument of je een mayonaise koopt waarbij gelet is op dierenwelzijn? Hoewel er steeds meer producten zijn die het keurmerk Beter Leven mogen dragen, is dit niet altijd aangegeven. Vaak is de prijs een indicatie voor het dierenwelzijn. “De hogere kosten voor het welzijn van het dier worden doorberekend aan de consument”. Hierbij geldt natuurlijk wel: duurder is niet altijd beter én beter is belangrijker dan meer.