background branding

Cijfers op appels en eieren: waar staan ze precies voor?

20230227_105148.jpg

Appels, peren en sinaasappels zijn al een lange tijd voorzien van stickertjes. Deze stickers bevatten een barcode, ook wel PLU-code genoemd. Het lijkt in eerste oogopslag irrelevant voor de consument, maar ze vertellen ons wel veel over het product.

Hoe werkt het?

De code bestaat uit vier of vijf cijfers. Deze cijfers vertellen je hoe de vrucht is geteeld. Bij vier cijfers is je appel of peer bijvoorbeeld bespoten met pesticiden. Volgens het Voedingscentrum kun je veilig groente en fruit met bestrijdingsmiddelen eten en zijn er weinig gezondheidsrisico’s. 

Bij een sticker met vijf cijfers zijn er twee opties. Begint de code met een acht, dan is het genetisch gemanipuleerd. Dit wil zeggen dat de kwekers van bijvoorbeeld een soort sinaasappel een stukje DNA hebben overgebracht naar een ander soort sinaasappel. Zo kunnen de nieuwe sinaasappels groter zijn of zoeter van smaak. 

Begint de vijfcijferige sticker met een negen? Dan heb je een biologisch stuk fruit in handen. Dit is niet genetisch gemanipuleerd of bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Een biologische appel heeft bijvoorbeeld de code 94011.

Eieren

Niet alleen fruit, maar ook eieren hebben een code. Deze code vertelt je over het leven van de kip die het ei heeft gelegd en waar het ei vandaan komt. Het gaat hier dan om het eerste cijfer dat op het ei staat en de letters. 

Staat er een nul als eerste cijfer op het ei dan is het een biologisch ei. Als er één op staat dan is het een vrije-uitloopei of grasei. Staat er een twee op? Dan is het een scharrelei of rondeel. Het cijfer drie betekent dat het een kooi-ei is. Dit nummer zul je dit niet tegenkomen in de Nederlandse supermarkt, aangezien dit sinds 2012 verboden is in ons land.

De letters staan voor het land waar het ei vandaan komt. Staat er NL op? Dan komt je eitje uit Nederland. De cijfergroep die na de letters op het ei staat is een verwijzing naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit nummer maakt traceren mogelijk voor het geval er iets mis is met de eieren.