Eierschalen meteen weggooien? Gebruik ze in de tuin of als dierenvoer

eierschalen148043103_l_normal_none.jpg

Het is Pasen dit weekend en daar horen ongetwijfeld eieren bij. En of je ze nu bakt, kookt, pocheert of scramblet; de eierschaal eet je waarschijnlijk niet op en gooi je dus weg. Maar ho eens even, deze schalen zijn kostbaarder dan je denkt! Radar legt uit wat je hier allemaal mee kunt doen.

1. Bemest je tuin

Zoals ook veel andere etensresten, denk aan bananenschillen of gebruikte theezakjes, zijn eierschalen geschikt om je tuin mee te bemesten. Eierschalen bevatten namelijk allerlei voedingsstoffen, zoals een hoge concentratie aan calcium, die aan de tuin worden afgegeven wanneer je ze hierin begraaft. 

Leg de eierschalen alleen niet zoals je ze hebt opengebroken in de tuin. Het beste is om ze te verpulveren en te mixen met potgrond. De eierschalen schijnen vooral voordelig te zijn voor tomaten-, paprika-, peper- en komkommerplanten, gezien zij een grote behoefte aan calcium hebben.  

2. Voer je kippen

Zijn jouw eierschalen direct afkomstig van je eigen legkippen? Dan is het goed om de eierschalen uiteindelijk weer terug te geven aan je huisdieren. Het calcium in de eierschalen is namelijk erg goed voor de beesten. 

Zorg er alleen wel voor dat je ze goed afspoelt, het binnenmembraan verwijdert en dat je de schalen vermaalt. Het is van belang dat de eierschalen vermalen zijn, omdat de kippen de schalen niet op zullen eten als ze het nog als ei herkennen. 

3. Bestrijd ongedierte

Naast het bemesten van de tuin, kun je eierschalen ook op een andere manier in je moestuin gebruiken. Naast het toevoegen van extra voedingsstoffen houden de eierschalen namelijk ook ongedierte tegen, die het gemunt hebben op jouw planten, bloemen en gewassen. 

Een goed voorbeeld hiervan zijn slakken die in jouw tuin aan de gewassen knabbelen. Heb je sowieso veel last van deze weekdieren? Lees dan ook ons artikel over wat je nog meer kunt doen om deze beestjes uit je tuin te houden. 

4. Maak vogelvoer

Heb je nou geen eigen kippen in de tuin, maar doe je andere dieren toch graag plezier met de eierschalen? Weet dan dat andere vogels de eierschalen ook zullen eten. Verpulver de schalen weer en leg ze in een voederbakje of strooi het simpelweg door de tuin heen. 

Een extra tip: waar je last hebt van ongedierte in de tuin, kun je naast de hele eierschalen ook de verpulverde strooien. Op die manier komen de vogels hier ook op af en die helpen je nog eens extra bij het bestrijden van het ongedierte. 

5. Bouw je eigen zaaipotje

Lukt het jou om niet te hardhandig je eieren kapot te breken? Wanneer enkel het bovenste topje van de eierschaal ontbreekt, kun je de rest namelijk gebruiken als zaaipotje! Zoals gezegd bevatten eierschalen namelijk veel goede voedingsstoffen, wat voordelig is voor het groeien van nieuwe plantjes. 

Is het ei uit de eierschaal? Maak dan de binnenkant schoon, laat het drogen en maak daarna een klein gaatje aan de onderkant, zodat hier het water uit kan lopen. Nu kun je potgrond en zaadjes toevoegen en voilà!