Eigen bijdrage verzorgingshuis verlagen met WLZ-clausule? ‘Heeft niet altijd effect’

Verzorgingshuis

Als je op je oude dag in een verpleeghuis gaat wonen, moet je daar een eigen bijdrage voor betalen. Veel mensen proberen deze bijdrage te verlagen door een WLZ-clausule op te nemen in hun testament. Wat houdt deze clausule in? En heeft het eigenlijk wel zin? 

Wanneer betaal je een eigen bijdrage?

Als je wordt opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis, betaal je een bijdrage voor kost en inwoning en de zorg die je daar krijgt. Hoe hoog deze bijdrage is, hangt onder andere af van je inkomen, je vermogen en of je een partner hebt. 

Het CAK - de instelling die de eigen bijdrage int - kijkt voor de hoogte van het bedrag naar je vermogen in box 3. In 2025 hanteren ze een toetsbedrag van 33.748 euro voor alleenstaanden en 67.496 euro voor mensen met een partner. Je vermogen tot dit toetsbedrag telt niet mee voor je eigen bijdrage, alles erboven wel. 

De instelling telt 4 procent van je vermogen boven het toetsbedrag op bij je inkomen. En op basis van dit inkomen berekenen ze de eigen bijdrage. Belangrijk om te weten: het CAK kijkt naar je inkomen van twee jaar geleden. Voor je eigen bijdrage in 2025 wordt dus gekeken naar je inkomen van 2023. 

Hoe hoog is de eigen bijdrage?

De hoogte van je eigen bijdrage hangt ook af van je situatie. De eerste vier maanden na je verhuizing naar het verpleeghuis betaal je een lage eigen bijdrage. Na deze vier maanden bepaalt je situatie of je een lage of een hoge eigen bijdrage betaalt. Je betaalt een lage bijdrage als: 

  • Je partner nog thuis woont.
  • Je regelmatig kosten maakt voor de opvoeding van een kind.
  • Je niet in een zorginstelling woont, maar bijvoorbeeld intensieve thuiszorg ontvangt.
  • Je binnenkort weer zelfstandig gaat wonen: in de laatste vier maanden van je verblijf betaal je ook weer een lage bijdrage door de ‘regeling terugkeer naar zelfstandig wonen’.

De lage eigen bijdrage is in 2025 minimaal 205 euro en maximaal 1.076,60 euro per maand. Zijn bovenstaande situaties niet op jou van toepassing? Dan betaal je na vier maanden een hoge eigen bijdrage van maximaal 2.954,40 euro per maand.

Eigen vermogen verlagen via WLZ-clausule

Veel mensen proberen hun eigen vermogen te verkleinen, om zo hun eigen bijdrage te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door (belastingvrij) geld te schenken aan je kinderen of kleinkinderen, maar veel mensen kiezen ook voor een WLZ-clausule in hun testament. 

Deze clausule zorgt ervoor dat je kinderen hun erfenis eerder kunnen opeisen op het moment dat je partner al overleden is en jij naar het verzorgingshuis gaat. 

Voorbeeldsituatie 

Notaris Linda van de Oudeweetering legt dit verder uit aan de hand van een voorbeeld: we gaan uit van een echtpaar dat getrouwd is in gemeenschap van goederen, twee kinderen heeft en zes ton vermogen (inclusief huis). 

Als dit stel niks heeft geregeld en één van de ouders overlijdt, houdt de andere ouder een vermogen van drie ton over. De overige drie ton is de nalatenschap van de overleden ouder en wordt verdeeld in drie gelijke delen voor de langstlevende ouder en de twee kinderen. 

“In de wet staat dat dit geld in eerste instantie allemaal naar de langstlevende ouder gaat. De kinderen kunnen hun ton pas opeisen als deze ouder overlijdt of failliet gaat”, vertelt Van de Oudeweetering. “Als de langstlevende ouder vervolgens niet meer zelfstandig kan wonen en naar een WLZ-verzorgingshuis gaat, wordt de eigen bijdrage dan ook berekend op basis van de volledige zes ton.”

Als de ouders een WLZ-clausule in hun testament hebben opgenomen, verandert de situatie. Dan kunnen de kinderen hun deel van de erfenis eerder opeisen, waardoor het eigen vermogen van de langstlevende ouders omlaag gaat. 

Zorgt dit voor een kleinere eigen bijdrage?

Maar omdat het CAK kijkt naar je inkomen van twee jaar geleden, betekent dit niet meteen dat je eigen bijdrage dan omlaag gaat. “In sommige gevallen levert het een lagere eigen bijdrage op, maar het heeft lang niet altijd effect”, aldus Van de Oudeweetering. 

De notaris kaart dan ook aan dat je het beste vooraf kunt berekenen hoe hoog je eigen bijdrage zal zijn via de rekenhulp van het CAK. “Misschien is je eigen bijdrage wel minder dan het bedrag dat je elke maand ontvangt aan AOW en pensioen. Dan teer je überhaupt niet in op je eigen vermogen en heeft het opnemen van zo’n clausule geen zin.”