Eigen risico en hogere premies op verzekering elektrische fietsen

Ebike

Omdat elektrische fietsen steeds vaker worden gestolen, wordt het moeilijker om deze te verzekeren. Daarom voert het ANWB een eigen risico in en worden de voorwaarden door verzekeraars aangescherpt. Ook wordt een tweede slot verplicht.

Hogere premies en eigen risico

Het risico op diefstal bij een elektrische fiets is hoog. Daarom scherpen verzekeraars de voorwaarden voor het verzekeren ervan steeds meer aan, meldt het AD. Premies worden ook bij vrijwel alle verzekeraars verhoogd.

Sinds 1 maart betaal je bij de ANWB vijf procent van het verzekerde bedrag als eigen risico wanneer je elektrische fiets wordt gestolen. Ook moet je je fiets met twee sloten beschermen. Met een enkel slot ben je niet gedekt. Als een onderdeel, bijvoorbeeld je accu, wordt gestolen, betaal je vijftig euro eigen risico. 

Volgens de krant experimenteert Univé ook met een eigen risico. Daar kun je bij het verzekeren van je elektrische fiets kiezen voor een eigen risico van 100, 250 of 500 euro. Daar staat wel een lagere premie tegenover.

Veel verzekeraars verzekeren geen fatbikers meer:

Flinke toename uitkeringen

Vorig jaar werden in heel Nederland een recordaantal van 90.000 e-bikes gestolen, volgens een analyse van politiecijfers door stichting SAFE (Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal). In de afgelopen vier jaar zag Univé het aantal e-bikes waarvoor een premie moest worden uitgekeerd al verdrievoudigen. In Flevoland, Groningen en Friesland liggen die cijfers zelfs nog hoger. Wel speelt mee dat meer mensen hun e-bike lieten verzekeren.

Volgens de ANWB, de grootste verzekeraar van fietsen in Nederland, steeg de kans dat een e-bike wordt gestolen de afgelopen 3 jaar met 41 procent. Door een eigen risico in te voeren, willen we onze fietsverzekeringen betaalbaar houden”, zegt woordvoerder Klaas Kregel.

Controleer bij je eigen verzekeraar of daar de premies verhoogd worden, of andere regelingen worden doorgevoerd.