background branding

Fatbikes niet meer verzekerd: 4 vragen

fatbike verzekering.jpg

De ANWB stopt met het verzekeren van fatbikes. Waarom is dat zo? En wat als je net een fatbike hebt gekocht, die je graag wilt verzekeren? Wij leggen deze, en andere vragen, voor aan Klaas Kregel en Menno Dijcks. Kregel is  woordvoerder bij Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB en Dijcks fietsverzekeringsexpert bij vergelijkingsplatform Independer.

Waarom stopt de ANWB met het verzekeren van fatbikes?

 Kregel: "De voornaamste reden om te stoppen met het verzekeren van deze fietsen, is de diefstalfrequentie. In Amsterdam. bijvoorbeeld, is de diefstalfrequentie van de fatbike 90 procent. Dat wil zeggen dat het niet de vraga is of je fiets wordt gestolen, maar wanneer. Dit is niet vol te houden, dus zien wij ons genoodzaakt om te stoppen met de dekking. De komende tijd gaan we ons beraden op een alternatief." 

De ANWB biedt de verzekering aan tot 6 september 2023. Kunnen mensen zich tot die datum nog verzekeren?

"Ja, dat kan. Je kunt nog een doorlopende verzekering afsluiten, maar deze verzekering zal wel stoppen na één jaar. Omdat we stoppen met de dekking van fatbikes, stopt de verzekering dus automatisch op het moment dat deze eigenlijk verlengd zou worden. Dat is na één jaar."

Update

ANWB/Unigarant verzekert ook Urban Arrow niet meer

Unigarant/ANWB laat weten dat de fatbike niet de enige elektrische fiets is die het niet meer verzekert. Ook de elektrische bakfietsen van het merk Urban Arrow worden niet altijd meer verzekerd omdat ze zo vaak worden gestolen.

Alleen exemplaren met track & trace-systeem komen hier nog voor in aanmerking. De bakfiets moet door de verkopende partij worden verzekerd; je kunt dat niet meer zelf doen. Als je de fiets eenmaal mee naar huis hebt genomen, kun je zo'n bakfiets dus niet meer onderbrengen bij ANWB/Unigarant. De verzekeraar laat desgevraagd weten dat zij andere elektirsche bakfietsen nog wel gewoon verzekeren.  

Wat als je nu al een doorlopende fatbike-verzekering hebt bij de ANWB?

"Deze verzekeringen worden ook niet stopgezet. Voor deze groep mensen geldt dat de verzekering ophoudt op het moment dat er velengd zou moeten worden." 

Waar kun je, je fatbike nog wèl verzekeren?

Heb je een fatbike gekocht die je wil verzekeren? Bij de ANWB kan dat dus niet meer vanaf 6 september. Volgens fietsverzekeringsexpert Menno Dijcks, van vergelijkingssite Independer, hoeven fatbike-bezitters zich geen zorgen te maken. "Er zijn nog genoeg verzekeraars waar je je fatbike nog wel kunt verzekeren. En ik denk dat, dat ook zo blijft. Het ligt eerder in de lijn der verwachting dat ze uiteindelijk een aparte fatbike-verzekering zullen aanbieden. Nu valt de fatbike nog onder de noemer e-bike."  

Wij schrijven regelmatig over alles wat met fietsen te maken heeft. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief. 

Bronnen: AD, Klaas Kregel, Menno Dijcks.