background branding

Verkopers te snelle fatbikes op de vingers getikt door inspectie

Fatbike-55874214_s.jpg

Tientallen internetaanbieders van zogeheten fatbikes, elektrische fietsen met dikke banden, hebben een waarschuwing gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Uit onderzoek kwam naar voren dat veel van de fietsen die zij aanbieden harder gaan dan de toegestane snelheid van 25 kilometer per uur en een vermogen hebben van meer dan 250 watt zonder dat daarvoor de verplichte goedkeuring is afgegeven.

Fatbikes zonder typegoedkeuring zijn sowieso verboden op de openbare weg. Gebruikers die daarmee wel de weg op gaan, zijn in overtreding en zijn ook niet verzekerd. Verder merkt ILT dat er ook opvoersystemen voor de fatbikes verkrijgbaar zijn. De verkoop hiervan is niet verboden, maar het is niet toegestaan op de openbare weg te fietsen met een fatbike voorzien van zo’n opvoersysteem.

Dwangsom voor verkopers

De ILT constateert dat bijna alle internetaanbieders van fatbikes zonder typegoedkeuring op de hoogte zijn van de geldende regels. De waarschuwing werd uitgedeeld aan 27 verkopers. Verkopers die de waarschuwing van de ILT in de wind slaan, kunnen een last onder dwangsom opgelegd krijgen. De hoogte van de dwangsom is nog niet vastgesteld.

Legaliteit fatbikes

De ILT heeft overigens geen beeld van het aandeel van de 27 verkopers op de totale fatbikemarkt. Het onderzoek zegt ook niets over de mate van legaliteit of illegaliteit van de fatbikes op de weg. Volgens een woordvoerder van ILT moet het onderzoek meer als steekproef worden gezien.

Vind jij dat er een maximumsnelheid moet worden ingevoerd op het fietspad? Vul onze poll in op de website!

Bron: ANP