Is een elektrische fiets hetzelfde als een e-bike?

24maartelektrischefiets.jpeg

De begrippen elektrische fiets en e-bike worden vaak als één term gebruikt, maar zijn ze hetzelfde? En zo niet, wat is dan het verschil? Radar zoekt het voor je uit. 

Het grote verschil tussen een elektrische fiets en een e-bike is de gashendel. Een e-bike heeft wel een gashendel en een elektrische fiets vaak niet. De functie van deze gashendel is om te kunnen rijden zonder dat je zelf hoeft te trappen. Op een e-bike hoef je dus niet per se te trappen om vooruit te kunnen komen, op een elektrische fiets wel altijd. 

Elektrische fiets niet altijd een e-bike

Eigenlijk is de elektrische fiets een verzamelnaam voor e-bikes en Pedelecs. Een e-bike is altijd een elektrische fiets, maar een elektrische fiets is niet automatisch een e-bike.

Er zijn grofweg vier categorieën waarin de fietsen te verdelen zijn. Als eerste hebben we de Pedelec, die in Nederland het meest verkocht wordt. De elektrische aandrijving stopt als jij stopt met trappen en de Pedelec kan tot 25 kilometer per uur. Deze fietsen hebben dus geen gashendel. 

Daarnaast is er de Speed Pedelec, die een stuk sneller gaat: tot wel 45 kilometer per uur. Om hier op te rijden moet je minimaal 16 jaar zijn. Een WA-verzekering en valhelm zijn hierbij verplicht. 

E-bike tot 25 of 45 kilometer per uur?

Dan hebben we de e-bikes. Een ‘normale’ e-bike kan tot 25 kilometer per uur en hier zit dus een gashendel op zodat je ook vooruit kunt komen als je niet trapt. Een verzekering, kentekenplaat en (bromfiets) rijbewijs is verplicht, maar je hoeft geen helm op. De e-bike tot 45 kilometer per uur gaat weer net wat sneller dan de eerder genoemde e-bike. Hiervoor geldt dezelfde wetgeving als voor de Speed Pedelec. 

Bron: Bike Collect / Plus Online